Harun Šabanović o poslovnoj ideji za Forbes: Mom rođaku su trebale određene doze krvi i niko se nije javio, sad radimo na aplikaciji sa bazom dobrovoljnih davalaca krvi”

BIZNIS Vedran Drljević 11. jun 2024. 08:39
featured image

11. jun 2024. 08:39

Predsjednik Vijeća mladih Brčko distrikta BiH Harun Šabanović diplomirani je ekonomista menadžmenta. Radi u PRONI Centru za omladinski razvoj u Brčkom kao projekt menadžer više od sedam godina.

Za svoju poslovnu ideju “Kapljica/ Droplet“, ovaj 32-godišnjak osvojio je dvije nagrade. Prva nagrada bila je državna na RISE takmičenju u socijalnom preduzetništvu koje se održalo online, a drugi puta regionalnu nagradu na RISE alumni takmičenju u socijalnom preduzetništvu u Skoplju (Sjeverna Makedonija) 2023. godine.

“Moj rođak je trebao na operaciju srca i bile su mu potrebne određene doze krvi za operaciju. Ja sam objavio post na društvenim mrežama i niko mi se nije javio. Onda sam se zapitao zašto ne postoji mobilna aplikacija sa bazom dobrovoljnih davaoca krvi. Tako je nastala ideja “Kapljica”. Novčanu podršku smo dobili od Regionalne kancelarije za mlade i Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Brčko distrikta BiH. Na programiranju mobilne aplikacije i web aplikacije radio je Emir Ibrišimović i njegov IT tim. Također, na samom početku u užem timu na razvoju samog koncepta i promociji radili su Stefan Savčić, Ismail Selmanović i Lejla Musić, dok na izradi web stranice radi Edvin Alihožić. Još uvijek se nalazimo u testnoj fazi, obzirom da želimo objediniti sve komentare institucija, tačnije Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH i Crvenog krsta Brčko.”

Foto: RYCO

Namijenjena dobrovoljnim davaocima krvi

Mobilna aplikacija namjenjena je dobrovoljnim davaocima krvi koji će besplano korisiti mobilnu aplikaciju na kojoj će se registrovati i unijeti svoju krvnu grupu, a bit će im pružen edukativni sadržaj, tablica kompatibilnosti krvnih grupa i stanje doza krvnih grupa u transfuziologiji u svakom trenutku. Na taj način bi se punila bazu dobrovoljnih davaoca krvi.

“Web aplikacija na kojoj također radimo olakšat će komunikaciju između transfuziologije i Crvenog krsta Brčko i služi za odobravanje i pregled korisnika koji se žele registrovati. Pružat će sve novosti vezane za akcije dobrovoljnog darivanja koje će ujedno biti prikazane na mobilnoj aplikaciji. Planiramo da preko web aplikacije šaljemo notifikaciju korisnicima mobilne aplikacije u slučaju potrebe za određenom krvnom grupom i time olakšamo pronalazak dobrovoljnih davaoca krvi. Planirano je da cijeli sistem prvo razvijemo u Brčkom, a poslije na druge dijelove BiH.”

App Kapljica

Kažu da su komentari pozitivni i da dolaze od lokalne zajednice. Svi željno iščekuju da počnu sa radom kako bi ojačali status dobrovoljnih davaoca krvi i promovisali dobrovoljno darivanje, a kako bi olakšali stanovništvu u kriznim situacijama da lakše pronađu donore određene krvne grupe.

“Kroz naše predstavljanje poslovne ideje uvidjeli smo da postoji potreba za našim digitalnim rješenjem, obavili smo razgovore sa određenim vijećnicima u Sarajevu koji su voljni da održimo sastanke kako bi se bolje upoznali sa samom idejom. Imali smo pozitivna interesovanja iz Srbije za predstavljanjem naše ideje i sve ovo nam daje dodatnu motivaciju da radimo na našoj ideji. Do sada smo u implementaciju uložili preko 20.000 KM. Kao pobjednici na regionalnom takmičenju prošle godine dobili smo nagradu od Regionalne kancelarije za mlade u iznosu od 5.000 EURA za nastavak razvoja naše ideje. Prethodno smo dobili mentorsku podršku i edukaciju iz preduzetništva.”

App Kapljica

Ističe kako je bitno raditi na razvoju preduzetništva mladih i da ne nedostaje ideja.

“Poznajem i rado podržavam mlade u preduzetništvu, jedan od njih je Kenan Suljić koji je razvio mobilnu aplikaciju D-app u oblasti mentalnog zdravlja. Potrebno je raditi na razvoju preduzetničkog duha kod mladih kako bi nudili kreativna rješenja za izazove koje imamo u društvu”, zaključio je Šabanović za Forbes Bosne i Hercegovine.