28 stvari koje kralj Charles III smije raditi, a mi ne: Voziti bez vozačke dozvole, ne plaćati poreze i izbjeći hapšenje

featured image

10. jun 2024. 16:02

Charles III je kralj Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih zemalja Commonwealtha. Charles je rođen u Buckinghamskoj palati za vrijeme vladavine svog djeda po majci, kralja Georgea VI, i postao je nasljednik kada je njegova majka, kraljica Elizabeta II, stupila na tron ​​1952. godine.

Danas je rođendan kralju Charlesu III. Barem jedan od dva rođendana koji se proslavljaju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kralj Charles III živio je dug život poštujući pravila i ograničenja koja dolaze s ulogom vladajućeg monarha. I dok ima mnogo stvari koje mu nije dozvoljeno da radi, biti monarh dolazi sa nekim iznenađujućim pogodnostima koje niko drugi nema, uključujući ostatak kraljevske porodice.

Kralj Charles III u posjeti Škotskoj 2022. godine / REUTERS

Nemati prezime

Službeno prezime britanske kraljevske porodice je Windsor. Ali kada monarh naslijedi prijestolje, ostavlja ga iza sebe. Charles je službeno preuzeo titulu Kralj Charles III.

Voziti bez vozačke dozvole

Kralja obično voze na razne događaje i obavezna pojavljivanja, ali povremeno i sam voli da sjedne za volan. I to može bez vozačke dozvole.

Kralj Charles III / REUTERS

Odlučiti o kraljevskom kodeksu oblačenja

Postoji mnogo modnih pravila kojih se kraljevska porodica treba pridržavati, a zadnju riječ ima sam kralj. Neke smjernice se temelje na ličnim preferencijama pokojne kraljice, ali sada Charles može odlučiti da li želi nositi šešir Indiana Jonesa, na primjer.

Izbjeći hapšenje

Kralj nikada ne mora da brine da će ga zatvoriti. On ima suvereni imunitet i stoga nikada ne može biti krivično gonjen.

Pristup svim kraljevskim rezidencijama u svijetu

Dok je zvanična rezidencija Buckinghamska palača, kralj (i kraljica) svoje vrijeme mogu podijeliti između nekoliko kraljevskih rezidencija.

Putovati u inostranstvo bez pasoša

Pošto se svi britanski pasoši izdaju na ime samog kralja, on nije obavezan da ga ima. Međutim, drugim članovima kraljevske porodice to pravo nije odobreno.

Vozite bez registarskih tablica

Lako možete uočiti vozilo koje pripada kralju. Biće to jedini automobil na putu bez registarskih oznaka, a vjerovatno će u blizini biti i policijska pratnja.

Odobrite kraljevske ponude za brak

Prema Zakonu o sukcesiji Krune, prvih šest članova kraljevske porodice u redu za Krunu mora imati saglasnost kralja za brak.

Princ William i Catherine april 29, 2011. / REUTERS

Posjedovati sve labudove Kraljevstva

Od 12. stoljeća, monarh je tehnički vlasnik svih labudova koji plivaju u otvorenim vodama u Kraljevstvu.

Posjedovati državnog Bentleyija

Kralj Charles ima svoj privatni Bentley kojim se vozi. Elegantno vozilo poznato je kao Bentley State Limousine.

Biti lice britanske valute

Kralj Charles III je prikazan na novoizdanoj britanskoj valuti.

Novčanice britanske funte / REUTERS

Ne plaćati poreze

Kao monarh, kralj je oslobođen plaćanja poreza. Međutim, slijedio je vodstvo svoje majke i odlučio dobrovoljno platiti porez na prihode, imovinu i dobitke koji se ne koriste u službene kraljevske svrhe.

Objaviti rat

Još jedna posebna moć koja se daje kralju je da može objaviti rat i mir. On također može poslati trupe u područje oružanog sukoba.

Izbjeći dužnost porote

Nekada je cijela kraljevska porodica bila izuzeta od poziva na dužnost porote, jer se vjerovalo da će to izazvati poremećaj pokojnoj kraljici. Ali 2003. godine zakon je izmijenjen i sada je izuzetak samo vladajući monarh.

Kralj Charles III / REUTERS

Odabrati kraljevski meni

Sve što kralj želi da jede (ili pije) mu je dostupno. Bez izuzetaka.

Slaviti dva rođendana

Kao suvereni monarh, kralj ima priliku da proslavi dva rođendana. Njegov pravi rođendan privatno se slavi 14. novembra, a svake godine će se slaviti i kraljevski rođendan, nakon njegovog krunisanja. A, za Charlesa to je 10. juni.

Odlučiti koji nakit će se i kome posuditi

Za svečane prilike, poput državnih večera i kraljevskih vjenčanja, kralj odlučuje koji dragulji i tijare iz kolekcije pokojne kraljice mogu biti posuđeni članovima porodice.

Kate Middleton / REUTERS

Odlučiti kada će se večera završiti

Prema kraljevskom bontonu, kada kralj završi sa svojom večerom, obrok je zvanično gotov. Zato bolje jesti brzo u Buckinghamskoj palati!

Dodijeliti viteške titule

Kralj može dodijeliti viteško zvanje svakom građaninu za njegova postignuća ili služenje svojoj zemlji. Ceremonija, poznata kao investitura, održava se u Buckinhamskoj palati.

Dodjela počasnog ordena / REUTERS

Pomilovati bilo koga

Kralj Charles III ima moć da dodijeli kraljevsku milost, koja pomiluje pojedinca od bilo koje izrečene kazne. Pokojna kraljica je 2020. godine izdala posebnu naredbu za pomilovanje osuđenog zločinca koji je spasio živote britanskih državljana u terorističkom napadu u Londonu.

Imati privatni bankomat

Zamislite da nikada ne morate žuriti do bankomata prije zatvaranja. To je slučaj s kraljem, jer on ima privatni bankomat u podrumu Buckinghamske palate. Obezbjeđuje ga britanska banka Coutts, a dostupna je samo kraljevskoj porodici.

Zanemariti ograničenja brzine

Zakon o regulisanju saobraćaja na putevima dozvoljava vozilima hitne pomoći da krše ograničenja brzine, tako da, kada je kralj u pratnji policajaca, ona ima isto pravo.

Držati finansije privatnima

Kralj i kraljevska porodica izuzeti su od Zakona o slobodi informacija, koji britanskoj javnosti daje mogućnost pristupa svim informacijama koje posjeduje vlada. Međutim, članovi kraljevske porodice otkrivaju svoju upotrebu javnog novca svake godine.

‘Ne’ naklonu

Naklon je veliki dio kraljevskog bontona, ali prema protokolu kralj ne treba da uzvrati taj gest. Međutim, očekuje se da sve ženske članice kraljevske porodice pozdrave kralja formalnim naklonom, dok su muški članovi dužni da pognu glavu.

Naklon kralju / REUTERS

Otvoriti parlament

Monarh je više nego samo simbolična figura u vladi. Jedna od njegovih brojnih dužnosti kao šefa je da svake godine vodi državno otvaranje parlamenta.

Posjedovati sve delfine u Kraljevstvu

Zbog pravila koje seže do 14. stoljeća, kralj tehnički posjeduje sve delfine, kitove, jesetre i morske pliskavice u vodama širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Kralj Charles III i bivša premijerka Liz Truss septembar 9, 2022. / REUTERS

Uzeti pravno starateljstvo nad unucima

Ovaj zakon potiče od kralja Georgea I, koji je vladao ranih 1700-ih. Donio je zakon jer je bio u lošim odnosima sa svojim sinom, budućim kraljem Georgeom II. Tako je postao staratelj svojih unuka.

Smjeniti premijera

Čak i ako ne može glasati ili javno iznositi svoje političko mišljenje, kralj ima moć smijeniti premijera. Međutim, mora biti ekstreman slučaj da on djeluje.