Ko vlada svijetom? Taylor Swift i Beyonce zajedno vrijede dvije milijarde dolara

NOVAC Forbes 10. jun 2024. 14:21
featured image

10. jun 2024. 14:21

Uspješne samostalne žene (self-made) Beyoncé i Taylor Swift nastavljaju da obaraju svoje rekorde i pišu „Priručnik“ za uspjeh.

„Svijetla, kamera i osmjeh,“ pjeva Taylor Swift u jednoj od pjesama sa svog novog dvostrukog albuma, „The Tortured Poet’s Department“. Ona zaista ima mnogo razloga za osmijeh, kao i njena kolegica, pop zvijezda Beyonce. Protekla godina je bila fenomenalna za obje superzvijezde, sa izuzetno popularnim turnejama, veoma uspješnim filmovima zasnovanim na tim turnejama i novim albumima. Ti faktori su povećali njihovu neto vrijednost i podigle ih na nedavno objavljenoj Forbes listi Najbogatijih žena Amerike koje su same izgradile svoj uspjeh.

Razvile prijateljstvo puno međusobne podrške

One su razvile dugogodišnje prijateljstvo, podržavajući jedna drugu. U 2021. godini, Beyonce je poslala Swift buket cvijeća kako bi proslavila njenu pobjedu za Album godine na 63. godišnjim Grammy nagradama. Nedavno, obje su prisustvovale premijerama filmova o njihovim rekordnim turnejama.

Swift sada vrijedi oko 1,3 milijarde dolara – što je rast sa 1,1 milijarde dolara u oktobru i 740 miliona dolara na listi uspješnih samostalnih žena 2023. godine. Rast prošle jeseni je rezultat prve etape njene „The Eras“ turneje, koja je dodala oko 300 miliona dolara njenom bogatstvu. Skok od 200 miliona dolara od oktobra je došao zahvaljujući povećanoj vrijednosti njenog kataloga – sada procijenjenog na oko 600 miliona dolara – plus tantijemama zarađenim od svih reprodukcija njenih pjesama, kao i procijenjenih 55 miliona dolara od zarade filmske verzije „The Eras“ turneje, koja je objavljena sredinom oktobra. Swift sada zauzima 24. mjesto na listi uspješnih samostalnih žena, napredujući sa 34. mjesta prije godinu.

Foto: Reuters/Mario Anzuoni

Pjevačica nastavlja da oduševljava publiku sa potpuno novim kostimima i koreografijom na svojoj „The Eras“ turneji dok se kreće kroz Evropu, sa novom muzikom sa dvostrukog albuma „The Tortured Poets Department“, koji je izdat u aprilu. Album sa 31 pjesmom je oborio više rekorda, uključujući one koje je ranije postavila: dostigao je milijardu strimova u roku od pet dana od objavljivanja i zauzeo prvih 14 mjesta na Billboard Hot 100 listi – što je dovelo do postavljanja slavljeničkog bilborda na Times Squeru.

Beyonce je, u međuvremenu, završila svoju petomjesečnu, „Renaissance World“ turneju u 17 država započetu sa procijenjenih 100 miliona dolara zarade. U decembru je objavila film „Renaissance: A Film by Beyoncé“, koji dokumentuje stvaranje i izvođenje „Renaissance World“ turneje; film je zaradio skoro 44 miliona dolara na blagajnama.

Zatim je u martu objavila svoj prvi kantri album, „Cowboy Carter“, koji je inkorporirao i semplovao muzičke velikane iz prošlosti i sadašnjosti, uključujući Chucka Berryja, Steviea Wondera, Dolly Parton i Williea Nelsona. „Cowboy Carter“ je imao više od 300 miliona strimova u prvoj punoj nedjelji od objavljivanja i oborio Spotify rekord koji je Swift potom oborila narednog mjeseca. Zajedno, ovi uspjesi su povećali njeno bogatstvo za 220 miliona dolara od prošle godine, na procijenjenih 760 miliona dolara, i pomjerili je za tri mjesta više na listi uspješnih samostalnih žena, na 45. mjesto.

Foto: Reuters/Mario Anzuoni

Queen B ima još toga u planu. U februaru je lansirala svoju luksuznu liniju za njegu kose, Cécred; još je rano da bi se vidjela razlika u njenom bogatstvu, ali ćemo to ponovo razmotriti naredne godine. Takođe, dijeliće veliko platno sa kćerkom Blue Ivy u filmu Mufasa: The Lion King, koji treba da izađe u kina krajem decembra.

Osnovni podaci

BeyonceTaylor
Neto bogatstvo: 760 miliona dolaraNeto bogatstvo: 1,3 milijardi dolara
Godine: 42Godine: 34
Mjesto na listi uspješnih samostalnih žena: 45Mjesto na listi uspješnih samostalnih žena: 24

Bračni status

Beyonce je udata za Jay-Z-a od 2008. Par ima troje djece: Blue Ivy, Rumi i Sira

Taylor je u vezi sa igračem američkog fudbala Travisom Kelceom iz Kanzas Siti Čifsa (Kansas City Chiefs) od jeseni 2023.

Striming i društvene mreže

Svijet ostaje zaljubljen u obje žene u ambijentu u kojem neke poznate ličnosti gube svoju digitalnu vrijednost. Swift je zabilježila povećanje broja pratilaca na Instagramu za devet posto, dok je Beyhive porasla na ovoj platformi tri posto. To je bilo dovoljno da Beyonce zadrži prednost. Takođe je skoro udvostručila broj mjesečnih slušalaca na Spotifyju, dok je Swift preuzela titulu najstrimovanijeg izvođača na platformi.

Pozicija na Spotifyju

Beyonce30. mjesto
Taylor1. mjesto

Najstrimovanije pjesme na Spotifyju

Najslušanije pjesme na Joutubeu

Albumi

Za obje umjetnice, stvaranje hitova je možda jedan od najznačajnijih načina na koji izjavljuju „Bila sam ovdje“. Broj albuma Swift je značajno porastao ove godine sa izdanjem „The Tortured Poet’s Department“ i prošlogodišnjim reizdanjima „Speak Now (Taylor’s Version)“ i „1989 (Taylor’s Version)“. Beyonce je svojim obožavaocima predstavila album pun dubine i istorije u „Cowboy Carter“, ostavljajući ih u iščekivanju šta će donijeti treći čin.

Beyonce8 albuma
Taylor15 albuma

EGOT (Emmy, Grammy, Oscar and Tony) status

Swift je dodala dvije Gramy nagrade i novi rekord svojoj kolekciji ove godine. Ona je jedina umjetnica u istoriji Gramy nagrada koja je osvojila nagradu za Album godine četiri puta. Ali Beyonce nastavlja svoju vladavinu kao Kraljica Gramy nagrada, zadržavajući krunu kao najnagrađivanija umjetnica u istoriji Gramy nagrada, sa 32 osvojene nagrade. Spekulacije i glasine su se proširile otkako je Swift podnijela prijavu američkom Zavodu za patente i žigove 11. maja za „Female Rage: The Musical“ nakon što je skovala taj izraz da opiše nove dodatke set-listi „The Eras“ turneje. Još nema riječi o tome šta Swift planira sa tim zaštitnim znakom. Nijedna zvijezda još nije osvojila željeni EGOT (Emy, Gramy, Oscar i Tony) status, ali samo im dajte vremena.

Autor: Justin Conklin, Forbes

Who Runs The World? Taylor Swift And Beyoncé Are Now Worth $2 Billion Combined