Teslin konkurent nije platio ratu kredita, bankrot je sve izvjesniji

BIZNIS Forbes Hrvatska 10. jun 2024. 12:05 > 10. jun 2024. 12:06
featured image

10. jun 2024. 12:05 > 10. jun 2024. 12:06

Američki proizvođač električnih automobila Fisker je pred bankrotom. Problemi sa slabom prodajom i sigurnosni propusti sada su se odrazili na likvidnost.

Baš kao i u Europi, električna vozila nisu masovno prihvaćena ni u SAD-u. Cijene i infrastruktura im još ne idu u prilog. Čak i Tesla, koji je vodeći na tržištu, u zadnjem kvartalu zabilježio je pad prodaje od devet posto.

TheStreet.com je objavio kako je Fisker, jedan od najistaknutijih Teslinih konkurenata, na rubu bankrota. Tvrtka nedavno nije platila ratu kredita, zbog čega je vrlo vjerojatno da ide u smjeru bankrota prema poglavlju 11. To znači da bi nastavila poslovanje uz reorganizaciju koju moraju odobriti sud i kreditori.

Osim slabih prodajnih rezultata, imali su i sigurnosne probleme o kojima je Forbes Hrvatska izvještavao u travnju. Njihov SUV Fisker Ocean imao je problema s kočenjem, mijenjanjem brzina i otkazivanjem ručke za otvaranje vrata automobila.

Fisker je u 2023. godini proizveo 10.193 modela Ocean i isporučio ih 4.929. Tvrtka je priznala zabrinutost zbog likvidnosti i rekla da radi na potencijalnoj transakciji koja može spasiti tvrtku.
“Fisker je u pregovorima s velikim proizvođačem automobila za potencijalnu transakciju koja bi mogla uključivati ​​ulaganje u Fisker, zajednički razvoj jedne ili više platformi za električna vozila i proizvodnju u Sjevernoj Americi”, navode iz tvrtke. No priznaju kako nemaju jamstvo da će u tome biti uspješni.

Tvrtku Fisker osnovali su u Kaliforniji danski automobilski dizajner Henrik Fisker i njegova žena Geeta Gupta-Fisker. To je bio Fiskerov drugi pokušaj proizvodnje Fisker automobila, s obzirom da je to radila i njegova prethodna kompanija. I ona je zapala u probleme, a potom i bankrot nakon što je propala A123 Systems od koje su nabavljali baterije.