Historijski trenutak za Apple: Hoće li uspjeti preokret s novim iPhoneom?

featured image

10. jun 2024. 17:32

Pred Apple-om je možda najvažniji događaj u posljednjih nekoliko godina, jer se suočava s nizom izazova – pad prodaje iPhonea i zaostatak u primjeni umjetne inteligencije.

Na godišnjoj konferenciji Worldwide Developers Conference, koja se održava u sjedištu tvrtke u Kaliforniji i počinje u ponedjeljak, 10. lipnja, poslijepodne, Apple bi konačno trebao najaviti partnerstvo s tvrtkom OpenAI, koja je razvila chatbot ChatGPT. Očekuje se da će predstaviti prvu seriju alata temeljenih na umjetnoj inteligenciji, koji će biti integrirani u novu verziju operativnog sustava iOS.

Velik zamah na području umjetne inteligencije mogao bi potaknuti rast prodaje pametnih telefona iPhone u narednim godinama, jer korisnici sada dulje čekaju na nadogradnju svojih uređaja, a neizvjesno gospodarsko okruženje utječe na potrošače, posebno u Kini, navodi CNN.

Uz to, u Europi i SAD-u zahtijevaju od Applea promjene u njihovoj knjižnici aplikacija App Store, gdje im zamjeraju monopolističko ponašanje.

Gubitak pozicije na berzi

Prošli tjedan je Apple izgubio drugo mjesto među najvećim američkim tvrtkama na burzi. Pretekao ga je proizvođač čipova Nvidia, koji je prvi put probio granicu od tri tisuće milijardi dolara vrijednosti i zaostaje samo za Microsoftom.

“Umjetnu inteligenciju vidimo kao ključnu priliku u našim proizvodima i vjerujemo da imamo prednosti koje nas na tom području razlikuju od drugih,” izjavio je početkom svibnja ove godine izvršni direktor Applea Tim Cook, naglašavajući da će tvrtka važne vijesti objaviti u “nadolazećim tjednima”.

Poznato je da Apple nije prvi u redu kada se uvode novosti i nove tehnologije. Obično ih duže vrijeme istražuje, razvija i usavršava prije nego što ih uključi u svoje proizvode. Kod uvođenja umjetne inteligencije možda će prekršiti to pravilo i malo ubrzati implementaciju u nove uređaje.

Analitičar iz savjetodavne tvrtke Wedbush, Daniel Ives, procijenio je za CNN da bi Appleova usmjerenost na umjetnu inteligenciju značila “početak novog puta” za tvrtku, koji bi trajno utjecao na njihove proizvode i usluge.

U implementaciji novog projekta pomoći će – Siri; Foto: Profimedia

Novi projekt – Apple Intelligence

Poznavatelji nagađaju da će Apple novi projekt nazvati “Apple Intelligence”. Prema izvješću Bloomberga, za njezino će funkcioniranje biti potreban barem iPhone 15 Pro ili uređaj s čipom M1 ili novijim.

Najvjerojatniji izbor za prvu integraciju umjetne inteligencije kod Applea bit će virtualna asistentica Siri, koja trenutno omogućava odgovore na razna pitanja. Uz podršku ChatGPT-4, njezina bi se korisnost znatno povećala. Siri bi tako mogla obavljati posebne zadatke – od pronalaska slike koju ste snimili prije nekoliko godina do odgovaranja na detaljnija i složenija pitanja. S vremenom bi mogla naučiti korisnikove želje i čak osobnost te se sukladno tome prilagođavati.

Tako bi alati umjetne inteligencije mogli pomoći pri sažimanju i sastavljanju elektronskih poruka, prepoznavanju glasa i slika te se prilagođavati korisnicima.

Stiže “šesto čulo”

“Umjetna inteligencija će sljedećim modelima iPhonea omogućiti da postanu šesto čulo, koje će nam omogućiti skeniranje i interakciju sa svijetom oko nas,” uvjeren je analitičar iz tvrtke za tržišna istraživanja Forrester, Thomas Husson.

Integracija umjetne inteligencije u vlastite aplikacije poput Apple Maps, iMovie i iPhoto mogla bi također promijeniti cijeli Appleov ekosustav.

Neki analitičari očekuju da će Apple objaviti alate za razvojne inženjere i tvorce aplikacija kako bi kreirali nova iskustva, pri čemu će posebna pozornost biti posvećena umjetnoj inteligenciji kao dugoročnoj viziji.

Među naglascima na konferenciji očekuju se i novosti za slušalice s naočalama za mješovitu stvarnost Vision Pro. Prodaja je započela u veljači, no za sada nema velike potražnje za uređajem koji košta 3.400 dolara.

Cook je u svibnju izjavio da je polovica tvrtki s liste Fortune 100 već kupila Apple Vision Pro, te da u tvrtki istražuju inovativne načine kako bi im pružili nove funkcionalnosti.