Ako može Dodiku, mogu li i poslodavci u BiH isplaćivati platu radnicima u koverti, šta kaže entitetski zakon, a šta ekonomski ekspert

featured image

22. apr 2024. 12:00

Ne stišavaju se reakcije nakon što je Narodna skupština Republike Srpske NSRS usvojila dopune Zakona o radu ovog bh. entiteta koje bi trebale omogućiti isplaćivanje plata u gotovom novcu zvaničnicima koji su pod američkim sankcijama.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o radu RS definisano je da poslodavac može u gotovom novcu isplatiti radnicima platu i druga lična primanja. Kako je obrazloženo u NSRS, takva praksa je u skladu sa praksama u Evropi i regionu. 

Ovo je presedan i poruka investitorima

“Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plate putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac platu i druga lična primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu.
Poslodavac je dužan da prije isplate plate iz stava 1. ovog člana dostavi pismeno obavještenje Poreskoj upravi o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata plate u gotovom novcu, a način isplate plate urediće se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast finansija“, navodi se u finalnom dokumentu zakona o dopunama Zakona o radu RS.

Hadžić: “U praksi on možda čak i zaživi, ali nije dobro rješenje niti dobra poruka”, Foto: N1

Šta če u praksi njegova provedba značiti za Forbes BiH pojašnjava Faruk Hadžić, doktor ekonomskih nauka, makroekonomski analitičar i konsultan. Način na koji je prijedlog formulisan, ne bi trebao, smatra on, da utječe na ekonomski sistem BiH.

“Ovdje je riječ o prijedlogu kako isplaćivati zarađene plate funkcionerima ili osobama koje su na crnoj listi SAD-a nakon što su banke krenule sa zatvaranjem ručuna, u principu to je mali broj osoba. Tačno je tako i formulisano – da bi samo te osobe koje nemaju pravosnažnu presudu, a ne mogu novac dobiti na račun, dobile ga na ovaj način. Međutim, ono što mene kao ekonomistu zabrinjava jeste činjenica, da ovakvo mijenjanje poreskih propisa, naglašavam poreskih, bez obzira što je u pitanju jedan entitet u BiH, pokazuje da je u pitanju možda neki vid, kako je to u ekonomskoj teoriji objašnjeno, ekstraktivnih institucija i ekstraktivnog ekonomskog sistema koji dovodi do teškoća ili onemogućava ekonomski razvoj. Dakle, ovo je više neka poruka investitorima da vlasti mogu kad god hoće mijenjati propise, da postoji pravna i poreska nesigurnost i da u bilo kojem trenutku neka investicija koja se desi može kasnije imati potpuno drugačije efekte”, kaže Hadžić i pojašnjava može li na bilo koji način biti zloupotrijebljen od poslodavaca.

Foto: REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria

Dodik odustao od osnivanja banke?

“U samom funkcionisanju ovo je tako napravljeno da ne može omogućiti poslodavcima da oni na neki način mogu svojim radnicima isplaćivati plate u koverti, ali je ustvari presedan sam po sebi, da se ponovo vraća isplata u koverti, a ekonomski sistem se dugo bori protiv toga. Znamo koliko je teško u današnjem vremenu suzbiti naplatu ili isplatu dijela neke plate u koverti, tako da to nije uopšte dobra poruka, ali pokazuje da vlasti mogu mijenjati propise kad god žele i kako to njima odgovora”, kaže Hadžić.

Podsjećamo, usvajanju dopune pomenutog Zakona, prethodila je najava predsjednika entiteta RS, Milorada Dodika da će u RS-u osnovati banku za unutrašnji platni promet za sankcionisana lica, nakon što su ugašeni svi računi preduzeća u vlasništvu njegove djece Gorice i Igora Dodika, kao i restorana „Agape“ u vlasništvu njegove kćerke i snahe, te preduzeća „Fruit eco“ čiji su vlasnici Igor Dodik i Mirko Dobrić, o čemu je prije nekoliko dana pisao Capital.

Milorad Dodik ipak će primiti platu, Foto: Sputnik/Alexey Filippov/Pool via REUTERS

O osnivanju nove banke govorilo se i ranije. U junu prošle godine premijer Republike Srpske, Radovan Višković, izjavio je da treba formirati banku u vlasništvu Republike Srpske, kako bi se izbjegle “ucjene pojedinih banaka” na financijskom tržištu.

Dodik je istaknuo da SAD “tu neće moći ništa učiniti, iako su moćne i neprijateljski raspoložene prema Republici Srpskoj”.

Osim banke, kao moguću opciju isplate ličnog dohotka spominjao je i Pošte RS, ne objasnivši kako misli da će Pošte pristati da isplaćuju plaću osobama koje su na američkoj crnoj listi i pod sankcijama. Obje opcije očigledno su ostavljene po strani ili trajno odbačene kao izvodljive, zbog čega se pribjeglo usvajanju dopune Zakona o radu. Kako će se on implementirati i da li će dugoročno zaživjeti u praksi, Hadžić pojašnjava:

“U praksi on možda čak i zaživi, ali nije dobro rješenje. Ovdje vlast donosi propise, ali isto tako, u ovom slučaju kontroliše i nadzor, a nadzor je Poreska uprava RS gdje je tačno precizirano da se i oni moraju obavijestiti. Čisto sumnjam da će Poreska uprava RS smjeti uraditi bilo šta što bi dovelo u pitanje ovakav način isplate. Prema tome, ovo nije dobra poruka”, zaključuje Hadžić.