Slovenci koji su u Ogulinu pokrenuli proizvodnju sladoleda, sada ciljaju i na Bliski istok

BIZNIS Forbes Slovenija 12. jun 2024. 12:25
featured image

12. jun 2024. 12:25

Slovenci Primož i Tjaša Ogrizek preko švedskog holdinga Gourmea Group osnivači su i najveći suvlasnici hrvatske kompanije Aroma global 3 koja od prošle godine u Ogulinu u Hrvatskoj proizvodi sladoled, a planira proširiti svoja prodajna tržišta nakon dokapitalizacije prošle godine.

Suvlasnik kompanije i predsjednik Nadzornog odbora je Primož Karpe, koji je i prvi nadzornik NLB-a (ističe mu mandat ove godine, ali dioničari će na skupštini za sedam dana glasati o predlogu davanja novog mandata).

Na Bliski istok i Švajcarsku

Kompanija Aroma global 3 se širi na hrvatskom tržištu – otvorili su 50 poslovnica, uključujući tri franšize i 47 vlastitih lokala. Ove godine planirano je otvaranje još osam.

Kako je za STA pojasnio Primož Ogrizek, petogodišnji poslovni plan predviđa 100 poslovnica u regiji i isto toliko lokacija u ostalim zemljama svijeta. Prošle godine je u švedski holding ušao partner iz Saudijske Arabije s dokapitalizacijom od 3,5 miliona eura, koje će kompanija iskoristiti za širenje na Bliski istok, a na evropskom tržištu ove će godine takođe biti prisutni na nekoliko mjesta u Švajcarskoj.

Desetomilionska investicija

Krajem prošle godine dovršili su novi pogon za proizvodnju sladoleda u Ogulinu, koji zapošljava 22 do 30 ljudi, zavisno od sezone. Kako su rekli za STA, svi dolaze iz domaće sredine. Tokom sezone preduzeće zapošljava ukupno više od 350 ljudi, uključujući i stotinjak s Filipina.

Ukupna ulaganja u proizvodnju u Ogulinu i opremanje poslovnica u Hrvatskoj dosad su iznosila nešto više od 10 miliona eura. Novi proizvodni pogon prostire se na 4.500 kvadratnih metara, a na krovu zgrade planiraju i solarnu elektranu.

Samo u Hrvatskoj ove godine kompanija planira prodati oko 3,5 miliona porcija ili 350 tona sladoleda. Ove godine računaju na 11 do 12 miliona eura bruto prihoda i oko 1,5 miliona eura dobiti prije poreza i amortizacije.

Foto: Aroma global 3

Pistacija je najpoželjnija, ali cijena?

Ogrizek je za STA rekao da u proizvodnji sladoleda koriste isključivo prirodne sirovine iz različitih djelova svijeta. Tu spadaju pistacije iz regije Bronte na Siciliji, pijemontski lješnici, vanilija s Madagaskara, maline iz Arilja u Srbiji, alphonso mango iz Indije te lokalno svježe mlijeko, pavlaka i jogurt.

„U proizvodnji koristimo svježe voće, hladno presane agrume, svježe začine poput bosiljka, mente i ruzmarina, a ne povećavamo volumen uduvavanjem vazduha u proizvode, kao što je praksa u industrijskoj kontinuiranoj proizvodnji sladoleda”, rekao je.

Aroma global 3 proizvodi 34 ukusa sladoleda, a ukupno, zavisno od sezone, u ponudi imaju nešto više od 50 ukusa. Najprodavaniji je ukus pistacija, koji je, kaže Ogrizek, i najskuplji za proizvodnju jer kilogram prerađenih pistaća sa Sicilije košta više od 60 eura. Cijena porcije sladoleda od 100 grama kreće se od 2,9 do 3,9 eura i zavisi od lokaciji poslovnice. Posljednjih godinu dana, kaže Ogrizek, nije rasla, nego je u nekim djelovima zemlje čak i snižena zbog slabije kupovne moći.