Akcije Donalda Trumpa pale skoro 20% nakon što je proglašen krivim

NOVAC Forbes 13. jun 2024. 10:20
featured image

13. jun 2024. 10:20

Akcije Trump Media & Technology Group pale su skoro 20% nakon što je bivši predsjednik SAD Donald Trump prošlog mjeseca osuđen u sudskom procesu za tajni novac odnosno „dogovor o ćutanju“.

Akcije Trump Media zatvorene su sa padom od više od 5% na 42,09 dolara u ponedeljak nakon što je kompanija podnijela obavještenje o ponovnom pregledu svojih finansija koji je obavio novi revizor. Ovo je uslijedilo nakon što je prethodni revizor Trampove kompanije, BF Borgers, optužen za „masovnu prevaru“ od strane SEC-a (Komisija za hartije od vrijednosti).

Akcije kompanije Truth Social su pale 18,8% od 30. maja, kada je Tramp osuđen zbog optužbi za falsifikovanje poslovnih zapisa, što je prvi slučaj da je jedan bivši ili trenutni američki predsjednik krivično osuđen.

Trump Media je takođe pala više od 27% od početka trgovanja na Nasdaqu nakon spajanja u martu. Tramp posjeduje skoro 64% udjela u Tramp Mediji vrijednoj oko 4,7 milijardi dolara.

Procjenjuje se da je neto vrijednost Trampove imovine 6,7 milijardi dolara nakon što je pretrpjela pad od 4% u ponedjeljak.

Trump Media je obavijestila SEC prošlog mjeseca da će propustiti rok za podnošenje izvještaja o finansijskom poslovanju jer njen novi revizor Semple, Marchal & Cooper, nije imao dovoljno vremena da pregleda finansije Trump Medije nakon što je BF Borgers otpušten početkom maja.

BF Borgers je otpušten pošto je optužen za prevaru od strane SEC-a, koji je tvrdio da firma nije poštovala računovodstvene standarde, a lažno je tvrdila da jeste.

BF Borgers je postigao nagodbu sa SEC-om u iznosu od 12 miliona dolara.

Pad vrijednosti akcija Trump Medije dolazi skoro dve nedjelje nakon osude bivšeg predsjednika u Njujorku. On je proglašen krivim za falsifikovanje poslovnih dokumenata u 34 tačke, a izricanje presude je zakazanao za 11. jul.

Pravni stručnjaci smatraju da Tramp uopšte neće biti osuđen na zatvorsku kaznu, iako je ona moguća.

Antonio Pequeño IV, Forbes

Donald Trump’s Stock Down Nearly 20% Since His Hush Money Conviction