Najavljene ekonomske reforme u Argentini demonstrante izvele na ulice, desetine povrijeđenih

featured image

13. jun 2024. 12:00

Argentinski Senat je za dlaku odobrio kontroverzni paket ekonomskih reformi predsjednika Javiera Mileija, a glasanje je održano dok su bjesnili sukobi između demonstranata i policije ispred zgrade Kongresa.

Demonstranti u Buenos Airesu – koji kažu da će te mjere povrijediti milione Argentinaca – bacali su Molotovljeve koktele i kamenje, palili automobile.

Prijavljeno je da je više ljudi povrijeđeno, a lokalni mediji opisali su scenu u srijedu kao “bojno polje”.

Reforme, koje imaju za cilj oživljavanje slabe ekonomije zemlje, uključuju proglašenje vanrednog ekonomskog stanja, smanjenje penzija i smanjenje radnih prava.

Gospodin Milei, desničarski ekonomista, izabran je usred duboke ekonomske krize koju se i dalje bori da zaustavi nakon šest mjeseci na vlasti.

Godišnja inflacija trenutno je blizu 300%, dok više od polovine Argentinaca sada živi u siromaštvu.

Demonstrators attend a protest outside the National Congress, on the day Senators debate Argentina's President Javier Milei's economic reform bill, known as the “omnibus bill”, in Buenos Aires, Argentina, June 12, 2024. REUTERS/Mariana Nedelcu

“Šok” mjerama gospodina Mileija protive se ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.

Čiji je glas bio presudan?

Ali prijedlog, koji je prvobitno bio izjednačen 36-36 u Senatu, preliminarno je usvojen u srijedu nakon što je šefica doma, potpredsjednica Victoria Villarruel, prekinula agoniju.

“Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele da vide svoju djecu kako napuštaju zemlju… moj glas je potvrdan”, rekla je Villaruel nakon što je glasala protiv.

Nacrt zakona od 328 članova sada će se ispitati tačku po tačku prije očekivanog potpunog odobrenja u četvrtak.

Zatim će se vratiti u donji dom za konačno zeleno svjetlo, piše BBC.

Uoči usvajanja zakona u Senatu, demonstranti su uzvikivali: “Zemlja se ne prodaje, zemlja se brani”, dok je na jednom transparentu pisalo: “Kako šef države može da mrzi državu?”

Neredi su izbili kada su demonstranti pokušali da se probiju ka Kongresu kroz ograde, a demonstranti su gađali kamenjem policajce koji su ih prskali suzavcem.

Posmatrači i poslanici opozicije rekli su da su desetine demonstranata i nekolicina poslanika dobili medicinsku pomoć. Najmanje pet opozicionih poslanika u gomili hospitalizovano je, rekla je Cecilia Moreau novinskoj agenciji AFP.

A demonstrator gestures as they attend a protest near the National Congress, on the day Senators debate Argentina's President Javier Milei's economic reform bill, known as the “omnibus bill”, in Buenos Aires, Argentina, June 12, 2024. REUTERS/Mariana Nedelcu

Mnogo provrijeđenih u neredima

Povrijeđeno je i najmanje 20 policajaca, rekli su zvaničnici. Snage sigurnosti saopštile su da su uhapsile 15 osoba.

“Ne možemo vjerovati da u Argentini raspravljamo o zakonu koji će nas vratiti 100 godina unazad”, rekao je Fabio Nunez, 55-godišnji protestant, a prenosi AFP.

Ured predsjednika Mileija izdao je saopštenje u kojem se zahvaljuje snagama sigurnosti na represiji, kako je rekao, “teroristima” koji pokušavaju izvršiti državni udar.

„Promijenićemo Argentinu, učinićemo je najliberalnijom zemljom na svijetu“, rekao je Milei na konferenciji u Buenos Ajresu.

Donji dom je u aprilu odobrio zakon koji izaziva velike podjele, nakon što su na njega unesene značajne izmjene.

Milei je došao na dužnost 2023. godine nakon što je obećao da će uzeti motornu testeru za javnu potrošnju.

Dok je bio u kampanji, čak je mahnuo motornom testerom dok je držao govor kako bi simbolizovao svoju odlučnost da to učini.

Od tada je prepolovio vladu, ukinuo 50.000 javnih poslova, suspendovao nove ugovore o javnim radovima i ukinuo subvencije za gorivo i transport.