Zapanjujuće: Zadivljujuća, 30 sati duga vožnja vozom, koja se rasproda za nekoliko minuta

featured image

23. apr 2024. 14:45

Turska je posljednja stanica za jednu od najpoznatijih vožnji vozom na svijetu, Orient Express. Ali još jedno putovanje – Dogu Express, ili Eastern Express na engleskom – čini zemlju jednom od vodećih svjetskih željezničkih destinacija.

Istorijski je to prvo bio prigradski voz od Ankare do Karsa, ali je posljednjih godina postao viralan među turskim influenserima zbog svojih zadivljujućih pejzaža kroz istok, punog blaga van utabanih staza.

Berry Romo, koji živi u Turskoj više od jedne decenije, napominje da je “voz već bio prilično popularan među lokalnim stanovništvom i turskim putnicima, ali jedva poznat među stranim turistima”.

Kao odgovor na rastuću potražnju, prigradska usluga je 2019. godine pretvorena u turističku rutu. Voz za spavanje koji traje više od 30 sati vozi od užurbane prijestolnice Ankare do ponekad snježne zemlje čuda Karsa – udaljenosti od 1.310 kilometara (814 milja) – sa stajalištima na putu gdje se organiziraju izleti u grad.

Međutim, do ulaznica je teško doći. Putnici kažu da se često rasprodaju za nekoliko minuta.

Pixaby

“Trik je da provjerite web stranicu čim je ponoć i kupite kada se web stranica osvježi,” rekao je Romo.

Turske turističke agencije obično kupuju velike količine karata za preprodaju za izlete koje organiziraju, osiguravajući svojim klijentima mjesto u vozu, zbog čega, prema riječima lokalnog stanovništva, karte tako brzo nestaju. Pojedinačne karte se mogu kupiti samo mjesec dana unaprijed.

Napuštanje glavnog grada

Na prvi pogled, Ankara može izgledati manje glamurozno od poznatijeg Istanbula, ali politički centar zemlje je sam po sebi dostojna destinacija.

Najvažnija mjesta uključuju Ataturkov mauzolej, posljednje počivalište oca osnivača moderne Turske, Mustafe Kemala Atatürka.

Kompleks je podijeljen na četiri dijela. Najznačajnije su Park mira, sa turskom zastavom sastavljenom od šljunčanog kamenja okruženom cvjetnim krevetom, i Ceremonial Plaza koja vodi do Dvorane časti u kojoj se nalazi Ataturkova grobnica.

Iako je Ankara krenula brzim tempom razvoja nakon što je preko noći 1923. postala nova prijestolnica zemlje, još uvijek se može pronaći neki istorijski šarm među njenim starim kvartovima.

Ulus je stara gradska četvrt u kojoj se nalaze rimske ruševine, očuvani prolazi, pa čak i stari zamak, smješten na brežuljku, s kojeg se pruža panoramski pogled na krajolik.

Unutar Ulusa nalazi se Sanat Sokağı, ili Ulica umjetnosti, dio obnovljenih otomanskih kuća koje su pretvorene u kafiće vodi do dvorišta prepunih tezgi na kojima se prodaju rukotvorine i suveniri iz otomanskog doba.

Pixaby

Za suvremenije iskustvo, idite u CemModern, novu umjetničku galeriju u kojoj se nalaze globalne izložbe u obnovljenom željezničkom depou. Kulturni događaji ovdje su raznoliki, od projekcija filmova do grupnih sesija joge i dizajnerskih tržišta.

‘Zapanjujuća prostranstva’

Dogu Express polazi u ranim večernjim satima i, dok se udaljava od art deco željezničke stanice u Ankari, pogled kroz prozor se brzo pretvara iz velike metropole u široke vidike.

Kabine za spavanje su opremljene sa dva kreveta na sprat koji se mogu ponovo pretvoriti u sjedišta tokom dana, mini frižiderom i sudoperom. Putnici često ukrašavaju svoje kupe lampama, šalovima i svijećama.

To čini “odličan način da uživate u prekrasnom pejzažu na ugodan način”, kaže Romo.

Rano sljedećeg jutra, voz stiže u Ilić, malo selo čija je glavna prednost blizina Karanalika, odnosno Mračnog kanjona. Kanjon je dom kamenog puta koji oduzima dah, koji se drži uz kanjon kada ne uranja u jedan od svojih 38 tunela ili pregovara o zastrašujućim skretanjima.

Uprkos reputaciji opasnog puta, cesta redovno mami turiste svojim zadivljujućim krajolikom. Nudi dramatične litice i strme klisure, sve sa Eufratom koji teče ispod.

Voz se zatim spušta dalje na istok, u srce Anadolije. Netta Kalpan, koja je živjela u priobalnom području Crnog mora u Trabzonu i bila je navikla na oštre snježne zime, kaže da “nije shvatila koliko Turska može biti velika, ravna i hladna” prije nego što je krenula vozom.

Pixaby

Ipak, ona opisuje pejzaž kao “zapanjujući, uglavnom u svojoj prostranosti”.

„Nastavila sam da snimam video kroz prozore“, ali sam se osjećala „kao da nisam u stanju da uhvatim sve ono što vidim”, kaže ona.

Konačno odredište

Kako pada veče, voz se zaustavlja u Erzurumu. Romo kaže da je posjeta gradu bila “bez sumnje jedno od najboljih iskustava” koje je imala u Turskoj zbog bogate “istorije, kulture i izvanredne gastronomije”.

Erzurum je dom mnogih različitih vrsta lokalne kuhinje, od kojih je najpoznatiji Cag Kebab. Jagnjetina se marinira oko 12 sati u luku, soli i biberu, a zatim se stavlja na ražanj i kuha na drvenoj vatri prije nego što se umota u topli somun ili jede direktno sa ražnja.

Nakon Erzuruma, ostalo je samo nekoliko sati vožnje Dogu Expressom prije nego što stigne na svoje konačno odredište, Kars.

Poznat po zimskom pejzažu čuda, ime je preuzeto od turske riječi za snijeg. Grad je poznat po svojoj jedinstvenoj arhitekturi koja potiče iz vremena kada je bio dio Ruskog carstva.

Ummu Altunas, advokat iz Istanbula, upoređuje posjetu istoku Turske s posjetom potpuno „drugačijoj zemlji“ s više evropskog zapada. To je dijelom, kaže ona, zato što je “istok dom mnogih različitih kultura”, kao što su Kurdi, Armeni i Asirci.

Pixaby

Srednjovjekovni grad Ani, nekadašnji glavni grad drevne Kraljevine Armenije, jedan je od takvih primjera. Samo nekoliko minuta vožnje od Karsa, veličanstvene ruševine stare 1.600 godina otvorene su za turiste. Ogromni zidovi i dobro očuvane crkve, sa pogledom na duboku jarugu, nude posjetiteljima putovanje u prošlost.

Iako istočni regioni Turske privlače manje turista, lokalno stanovništvo često željno dočeka goste sa tradicionalnim turskim gostoprimstvom, piše CNN.

Kaplan kaže da je jedan od razloga zašto je voljela živjeti na istoku Turske taj što je bilo “zadovoljstvo biti u blizini ljudi koji vole odakle su”.

Kaže da ne želi da zanemari Istanbul, dodajući: „Lako je biti ponosan na mjesto za koje se svi slažu da je jedan od najveličanstvenijih gradova na svijetu“.

Ali prigrliti mjesto koje putnici manje posjećuju?

“To je poseban osjećaj.”