Francuski umjetnik optičkom iluzijom milansku željezničku stanicu pretvorio u mjesto slučajnih susreta (VIDEO)

featured image

15. apr 2024. 10:35

Francuski ulični umjetnik JR predstavio je svoj možda najkompleksniji italijanski trompe l'oeil ilusion komad do sada, pretvarajući trg ispred milanske željezničke stanice Stazione Centrale u privremenu izložbenu lokaciju epskih razmjera.

Pod nazivom La Nascita (Rođenje), djelo evocira neravni alpski teren sa slojevitim crno-bijelim slikama. Djelomično historijska refleksija, dijelom društveni eksperiment, ima za cilj da stanicu – najprometnije gradsko transportno čvorište i ozloglašenu žarište sitnog kriminala – pretvori u mjesto slučajnih susreta.

„U prostorima koji imaju socijalne probleme, moj rad je okupljanje ljudi“, rekao je JR za The Art Newspaper tokom predstavljanja radova na Piazza Duca D'Aosta, ogromnom trgu u senci 50 metara visoke fasade stanice. “Na ovakvom mjestu veliki broj ljudi dolazi da uhvati voz. Kada se nađu ispred izložbe, odjednom će imati drugačiju vrstu interakcije.”

Milanska sedmica dizajna

Instalacija — koja je tempirana da se poklopi sa Milanskom sedmicom dizajna i traje do 1. maja — vraća se u zlatno doba putovanja željeznicom u sjevernoj Italiji. Decenijama prije nego što je diktator Benito Mussolini 1930-ih otvorio stanicu kao spomenik fašističkoj moći i moći, kralj Vitorio Emanuele III položio je njen simbolički kamen temeljac 1906, ubrzo nakon završetka transalpskog tunela Simplon koji povezuje Italiju i Francusku, i pretvorio Milano u transportno čvorište.

Naručeno od strane Stazione Centrale, ovaj komad evocira planine iz kojih je iskopan tunel, s papirnim slikama zalijepljenim na okomite letvice i raspoređenim tako da formiraju slojevitu kompoziciju sa stanicom koja se vidi iza.

Kao i sa prethodnim JR-jevim instalacijama u Palazzo Strozzi u Firenci i Palazzo Farnese u Rimu 2021. godine, umjetnik stvara efekat rasjeka — ovog puta praznine nalik tunelu — koji presijeca veliku zgradu.

Međutim, dok su se projekti u Firenci i Rimu sastojali od ravnih slika postavljenih na pročelje zgrada, u Milanu JR je pokušao stvoriti osjećaj dubine. „Ovo je prvi put da radim ovako nešto sa mnogo slojeva“, rekao je umjetnik. “Zgrada je prilično zastrašujuća, rijetko radim na zgradama koje su ovako velike”, dodao je. “Trebalo mi je vremena da smislim kako da prođem kroz tu stanicu.”

JR se nada da će instalacija pokazati ovo područje u novom svjetlu, piše CNN.

„Dok je izložba privremena, čak i kada je nema, posjetioci nikada neće vidjeti (stanicu) na isti način“, rekao je JR. „Promjena gledišta na stvari uvijek je način da se svijet drugačije gleda, a to je ono što uvijek imam za cilj, bez obzira na okolnosti.”