Strah od eskalacije sukoba: Dok Izrael odmjerava odgovor na iranski napad, rastu cijene zlata

featured image

15. apr 2024. 09:59

Cijene zlata su porasle, dok su azijske dionice uglavnom pale u ponedjeljak, jer su rastuće geopolitičke tenzije na Bliskom istoku podstakle potražnju za ulaganjima u sigurno utočište nakon što je Iran pokrenuo napad bez presedana na Izrael kao odgovor na izraelski napad iranske ambasade u Damasku.

Hongkonški Hang Seng indeks pao je za 0,8%. Japanski Nikkei 225 zaključio je pad od 0,7%, dok je južnokorejski Kospi završio u padu od 0,4%. Ali kineski Shanghai Composite Index završio je 1,2% u plusu.

Prometovanje zlatom je u ponedjeljak poraslo za 0,5% na 2.355 dolara po unci. U petak je dostigao najviši nivo od 2.431 dolara po unci zbog straha od potencijalnog napada Irana na Izrael. Do sada, ove godine, poluge su porasle za 18%.

Fjučersi američkog zlata u ponedjeljak su trgovali nepromijenjeno. Ove godine su narasli za 15%.

Israel's Ambassador to the United Nations Gilad Erdan shows a video of the missile attacks as he speaks to members of Security Council during a meeting on the situation in the Middle East at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S., April 14, 2024. REUTERS/Eduardo Munoz

Strah od eskalacije sukoba

Cijene nafte su u petak porasle u iščekivanju osvetničke akcije Irana, dostižući najviši nivo od oktobra.

Ipak, fjučersi američke sirove nafte su ove godine porasli za 6,7%. Nafta Brent, globalna naftna referentna vrijednost, porasla je za više od 10%, javlja CNN.

“Pojačane tenzije na Bliskom istoku usljed pogoršanja geopolitičke pozadine držale su tržišta roba na ivici”, rekli su analitičari ANZ-a u izvještaju.

Iranski napad će vjerovatno izazvati zabrinutost zbog mogućeg prekida u opskrbi naftom, rekli su.

“Obim tog rizika će vjerovatno biti određen reakcijom izraelske vlade”, dodali su analitičari.

Iran's Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian speaks during a meeting with foreign ambassadors in Tehran, Iran April 14, 2024. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Bliski istok je zaronjen  u nepoznate vode  nakon što je Iran  u subotu uveče lansirao niz  projektila prema Izraelu. Izraelska vojska je saopštila da je “99%” od više od 300 projektila presreo uz pomoć njegovih partnera.

Napad Teherana se očekivao nakon izraelskog napada na iranski diplomatski kompleks u Siriji ranije ovog mjeseca.

Prije napada Irana, američke dionice su u petak završile naglim padom , jer je Wall Street zabrinut zbog eskalacije tenzija na Bliskom istoku.

Joe Biden i njegov tim za nacionalnu sigurnost, koji su pokušavali obuzdati rizik od šireg regionalnog rata, rekli svojim kolegama da SAD neće učestvovati ni u kakvom kontraudaru protiv Irana.