Mark Zuckerberg na sudu: Bit će ispitan o tehnologiji prepoznavanja lica

LIDERI Forbes 18. jan 2024. 10:37
featured image

18. jan 2024. 10:37

Sudij u Teksasu u utorak je presudio kako se Mark Zuckerberg mora ispitati u sklopu tužbe koju je ta savezna država podnijela protiv tvrtke Meta Platforms zbog njihovog korištenja tehnologije prepoznavanja lica i navodnog kršenja teksaških zakona o zaštiti privatnosti biometričkih podataka.

Sudac Jeff Rambin odbacio je peticiju koju je Meta podnijela 10. januara, a u kojojkompanija zahtijeva da se sruši zahtjev Teksasa kojim bi se Zuckerberg morao ispitati na sudu.

Predstavnici savezne države u zahtjevu su tvrdili kako Zuckerberg ima “jedinstvena osobna saznanja” relevantna za tvrdnje u tužbi, stoji u sudskim dokumentima.

Dokumenti ne navode kada će Zuckerberg biti ispitan.

Teksaški državni advokat, Republikanac Ken Paxton, tužbu je podnio u februaru 2022. godine, tražeći milijarde dolara kazne i tvrdeći kako je Facebook “nezakonito” bilježio biometričke identifikacijske podatke Teksašana bez njihovog informiranog pristanka, dijelio te informacije s trećim stranama i propustio ih obrisati “u razumnom vremenskom roku”, čime je kompanija prekršila nekoliko teksaških zakona.

Ovo nije prva tužba koju je neka američka savezna država podnijela protiv Facebooka zbog kontraverzne prakse s kojom je društvena mreža započela 2010. godine. Facebook je postigao nagodbu u 650 miliona dolara vrijednoj skupnoj tužbi u Illinoisu 2020. godine podignutoj zbog sličnih kršenja prava na privatnost biometrijskih podataka.

Facebook je tehnologiju prestao koristiti krajem 2021. godine.

Autor originalnog članka: Cailey Gleeson, Forbes
Link: Zuckerberg Must Face Deposition In Texas Facial Recognition Lawsuit
(Prevela: Nataša Belančić)