Turski predsjednik Erdogan održao obećanje i nije se vratio u Davos: Bojkot Svjetskog ekonomskog foruma zbog rata u Gazi

LIDERI Ika Ferrer Gotić 17. jan 2024. 16:54
featured image

17. jan 2024. 16:54

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je svojoj vladi da bojkotuje Svjetski ekonomski forum u Davosu, u Švicarskoj, zbog stava najviših zvanica o izraelsko-palestinskom ratu. Turski ministar trezora i finansija, Mehmet Simsek, planirao je prisustvovati događaju, koji je mjesto susreta globalne poslovne i političke elite, ali mu je Erdogan dao instrukcije da ne ide, navodi Bloomberg.

Erdogan je dugo podržavao palestinsko samoopredjeljenje i oštro je osudio ofanzivu Izraela na Gazu. Zapadni saveznici u Jordanu i zaljevskim državama također su ponudili retoričku podršku Palestincima, ali Erdogan je bio u tome glasniji, u, stavljajući ga u sukob sa Zapadom.

Svjetski ekonomski forum izdao je relativno prigušenu izjavu nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, rekavši da “duboko žali zbog tragičnog gubitka života tolikog broja civila u Izraelu i Gazi”. No, turski zvaničnici su bili uznemireni kada je Klaus Schwab, osnivač i izvršni predsjedavajući Davos foruma, nazvao napade predvođene Hamasom “terorističkim napadima na Izrael”.

Odluka Turske da preskoči konferenciju zbog rata u Gazi izdvaja je među drugim bliskoistočnim zemljama, uključujući one koje su se pozicionirale kao nepokolebljivi zagovornici Palestine. No, katarski premijer i ministar vanjskih poslova, Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, prisustvuje Davosu, gdje je upozorio da je konflikt na Bliskom istoku “recept za svjetsku eskalaciju”. Događaju prisustvuje i ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije. Irački parlament usvojio je zakon po kojem je normalizacija odnosa s Izraelom krivična, ali irački lider putuje u Davos kako bi prikupio investicije u ekonomiju svoje zemlje.

Israeli soldiers operate in the Gaza Strip, January 16, 2024. REUTERS

Izrael će također imati snažno prisustvo na konferenciji. Izraelski predsjednik Isaac Herzog trebao bi govoriti u četvrtak, a izraelska delegacija će pokazati privatnu projekciju snimka napada pod vodstvom Hamasa 7. oktobra, kada je ubijeno 1,040 ljudi, a preko 200 oteto. Najmanje 100 je ostalo u zarobljeništvu. Izrael je odgovorio na napad pod vodstvom Hamasa vazdušnim udarima i pokrenuvši kopnenu invaziju. Više od 24.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, ubijeno je u napadima, a procjenjuje se da je 70 posto kuća u Gazi oštećeno ili uništeno.

Ovo nije prvi put da Erdogan koristi Davos da izrazi svoju podršku Palestini. 2009. godine je javno napustio Davos zbog debate uživo s tadašnjim izraelskim predsjednikom Šimonom Peresom o izraelskoj ofanzivi na Gazu prethodnih godina. Rekao je moderatoru Davidu Ignatijusu: “Mislim da se nakon ovoga neću vratiti u Davos.”

“Obnova povjerenja” zvanična tema Davosa ove godine

People attend the 54th annual meeting of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 16, 2024. REUTERS/Denis Balibouse

Od 1971. godine, svjetski lideri i titani industrije spuštaju se u mali švicarski grad Davos svakog januara kako bi prisustvovali godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma. Misija Svjetskog ekonomskog foruma je “poboljšanje stanja u svijetu angažovanjem poslovnih, političkih, akademskih i drugih lidera društva da oblikuju globalne, regionalne i industrijske agende”.

Njihov godišnji sastanak u Davosu okuplja oko 3000 pozvanih osoba iz različitih oblasti politike, biznisa, ekonomije, akademske zajednice, medija i, posljednjih godina, poznatih ličnosti (uključujući Bona, Angelinu Jolie i Leonarda DiCapria). Dnevni red događaja obično sadrži preko 500 zvaničnih sesija koje su usko povezane sa godišnjom temom foruma, ali su možda od još većeg značaja hiljade formalnih i neformalnih sastanaka i bilateralnih diskusija koje se održavaju tokom pet dana.