‘Ko je ovaj dečko?’ Yamal: Zvijezda evropskog prvenstva 2024., složio se i Mbappe

LIDERI Ika Ferrer Gotić 10. jul 2024. 00:23
featured image

10. jul 2024. 00:23

16-godišnji Španac preuzima fudbal

Stigao je sljedeći veliki talent nogometne zvijezde. Vjerovatno prvo ime nakon Brazilca Neymara ili Francuza Kyliana Mbappea, sljedeći je vrhunski talentirani napadač iz Španije, dečko sa samo 16 godina, očarao, ne samo Evropu, nego i svijet.

Lamine Yamal je tokom polufinalnog meča Španije protiv Francuske na turniru Eura 2024. postigao apsolutni gol za izjednačenje. Španija je povela sa 2-1 nekoliko trenutaka poslije franscuskog gola, što je bilo dovoljno da se nacionalni time crvenih plasira u finale.

Dakle, sve će oči i dalje biti uprte u Yamala, jer ga je svojim golom učinio najmlađim strijelcem u historiji Eura.

Ko je Lamine Yamal?

Lamine Yamal / REUTERS

Yamal je zvijezda u usponu u svijetu fudbala nakon što se probio s klupskog nivoa u sezoni 2023-24. Privukao je pohvale za svoju sposobnost da se istakne na najvišim nivoima zahvaljujući svojoj tehnici, odlučnosti i estetici. Pomislili biste da je desetogodišnji veteran kada ga gledate kako igra, ali u stvarnosti je još uvijek u školi.

Koliko godina ima Lamine Yamal?

Yamal ima 16 godina, ali će 13. jula napuniti 17 godina. Rođen je 2007. godine. Dakle, ove subote Yamal će proslaviti svoj 17. rođendan.

Odakle je Lamine Yamal?

Yamal je rođen u Kataloniji, autonomnoj zajednici u Španiji. Njegov otac je Marokanac, a majka Ekvatogvinejka.

Za koji tim igra Lamine Yamal?

Yamalov klupski tim je FC Barcelona u Španiji, jedan od najpoznatijih timova u historiji fudbala. Imao je sedam godina kada se njegova porodica preselila u Barselonu, gde se na kraju pridružio omladinskoj akademiji tima.

Koju poziciju igra Lamine Yamal?

Yamal igra na poziciji desnog krila i za Barselonu i za reprezentaciju Španije. Njegova sposobnost da siječe na svojoj omiljenoj lijevoj nozi i puca ili stvara pustoš za defanzivce. Yamal je visok 177 cm.

Mbappe oduševljen mladom senzacijom

Mbappe / REUTERS

Kapiten Francuske Kylian Mbappe ostao je bez teksta nakon čudesnog gola Lamine Yamala za Španiju u polufinalu Eura 2024. Kylian Mbappe nije mogao sakriti svoje divljenje čudesnom golu Yamine Lamal koji je doveo Španiju do nivoa u polufinalu Eura 2024. protiv Francuske. Francuska je povela u osmoj minuti kada je Randal Kolo Muani glavom pogodio centaršut Mbappea, ali je tinejdžerska senzacija Yamal preuzeo na sebe da vrati svoju stranu u igru.