Da li je Tucker Carlson nakon intervjua s Putinom uvršten na ukrajinsku ‘listu za odstrel’?

LIDERI Forbes 9. feb 2024. 12:37
featured image

9. feb 2024. 12:37

Nakon što je kontroverzni bivši voditelj američkog Fox Newsa Tucker Carlson objavio svoj intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, društvenim mrežama počele su se širiti viralne objave u kojima se tvrdi kako je Carlson dodan na “listu za odstrel” ukrajinske vlade, iako tu kontroverznu stranicu uopće ne vodi vlada. Stranica je i ranije kritizirala Carlsona zbog njegovih ranijih komentara o Rusiji i ratu.

Voditelj Infowarsa Alex Jones tokom svoje emisije je izjavio kako je Carlson dodan na ukrajinsku “listu za odstrel” imena Myrotvorets nakon što je ranije ove sedmice najavio intervju s Putinom, a još jedna viralna objava na X-u tvrdi kako je Carlson za intervju “kažnjen” dodavanjem na tu listu.

Russian President Vladimir Putin speaks during an event marking the 300th anniversary of the founding of the Russian Academy of Sciences at the State Kremlin Palace in Moscow, Russia February 8, 2024. Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Myrotvorets lista

Myrotvorets je lista koju je 2014. godine počela objavljivati nezavisna organizacija Myrotvorets Center (Mirotvorni centar), koja popisuje pojedince koji su, kako centar vjeruje, počinili zločine protiv “nacionalne sigurnosti Ukrajine, ljudskog života i zdravlja, mira, sigurnosti i međunarodnog pravnog poretka.”

Na njoj se nalazi i muzičar Roger Waters i novinar NBC-ja Keir Simmons.

Oni pojedinci na popisu koji su umrli od različitih uzroka označeni su kao “likvidirani”.

Među njima je i bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je umro 2022. nakon bolesti, kao i kćerka ruskog nacionalista Daria Dugina koja je poginula u bombaškom napadu (SAD vjeruje kako iza elemenata tog napada stoji ukrajinska vlada) i talijanski novinar Andrea Rocchelli koji je poginuo nakon ranjavanja u Ukrajini gdje je pratio sukob.

Stranica tvrdi kako je Carlson na listu dodan 8. maja 2023. godine, nakon što je na X-u objavio 10-minutni video u kojem je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao “štakorskim” i sugerirao kako je uništenje brane Kakhovka u Ukrajini bio ukrajinski čin terorizma.

Forbes nije uspio nezavisno potvrditi kada je njegovo ime dodano na popis.

Stranica zaista navodi Carlsonov intervju s Putinom kao još jedan njegov grijeh protiv Ukrajine, zajedno s izjavom koju je 2022. iznio na Fox Newsu, rekavši kako je ukrajinska vojska premalena da bi odnijela pobjedu protiv Rusije.

FILE PHOTO: Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy takes a video in front of a road sign with the words “Avdiivka this is Ukraine”, amid Russia's attack on Ukraine, as he visits in the frontline town of Avdiivka Donets region, Ukraine December 29, 2023. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY./File Photo

Stranicu ne finansira vlada

Ukrajinski političar George Tuka za Times of London kaže kako stranicu ne finansira vlada i kako ona nije povezana s vladom, već kako je stvorena za potrebe popisivanja ukrajinskih političkih dužnosnika, kao i bivših pripadnika vojske i policije, koji su proruski orijentirani. Forbes je kontaktirao Myrotvorets Center za komentar.

Usprkos činjenici što stranicu ne vodi vlada, ukrajinske tajne službe navodno održavaju “bliske veze” s njom, a podržao ju je bivši ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko stranicu je pak osudio, stoji na stranicama američkog ministarstva vanjskih poslova.

Zapadne vlade kritizirale su stranicu zbog razotkrivanja novinara. Nakon što su na stranici procurile osobne informacije novinara sa Zapada, ambasadori zemalja članica G7 izjavili su kako su “duboko zabrinuti” zbog curenja tih podataka.

Pribojavali su se kako su prijetnje upućene tim novinarima bile direktan rezultat objavljivanja informacija i pozvali da se one uklone.

UN je pozvao ukrajinsku policiju da istraži curenje osobnih podataka na stranici i ukloni ih sa stranice. Američko ministarstvo vanjskih poslova redovito uvrštava Myrotvorets u svoje godišnje izvještaje o ljudskim pravima, navodeći primjere objavljivanja osobnih podataka novinara na stranici.

Osobni podaci jedne ukrajinske novinarke također su objavljeni na stranici nakon što je jedna njena priča prouzročila otpuštanje ukrajinskog dužnosnika. Nakon toga, ona je počela dobivati prijetnje, stoji u izvještaju američkog ministarstva iz 2022. godine.

Carlson je u objavi na X-u potvrdio kako planira intervjuirati Putina, tvrdeći da većina Amerikanaca nije informirana o ratu u Ukrajini, iako “za njega mnogo plaćaju na načine kojih možda nisu još do kraja svjesni” kroz vojnu pomoć.

Najavljujući intervju, Carlson je također tvrdio kako se “nijedan zapadni novinar nije potrudio intervjuirati” Putina, za što je dobio kritike.

“Misli li Tucker zaista da mi novinari nismo pokušavali intervjuirati Putina svaki dan od početka pune invazije?” rekla je međunarodna dopisnica CNN-a Christiane Amanpour.

Carlson je u mnogo navrata iznosio svoja mišljenja o ratu u Ukrajini. 2022. godine je nagađao kako bi SAD mogao biti odgovoran za eksplozije koje su uništile plinovod Sjeverni tok kojim ruski plin dolazi do Europe. Sukob u Ukrajini opisao je kao “ništa više nego granični spor” i pozvao Amerikance da se upitaju zašto mrze Putina.

Sugerirao je kako su za sukob krivi SAD i druge zemlje Zapada jer je “poziv Ukrajini da pristupi NATO savezu bio ključan za izazivanje rata protiv Rusije.”

Tokom jedne epizode njegove emisije na Foxu 2019. godine, Carlson je izjavio kako “navija za Rusiju” u sukobima na istoku Ukrajine, no kasnije je dodao kako se “šali.”

Autor originalnog članka: Arianna Johnson, Forbes
Link: Was Tucker Carlson Put On A Ukrainian ‘Kill List’ After Putin Interview? Not Exactly – Here’s What We Know
(Prevela: Nataša Belančić)