Ukoliko poljoprivrednici u EU ne nastave proizvodnju, BiH će se suočiti sa poskupljenjima, a vrlo vjerovatno i nedostatkom hrane

featured image

9. mar 2024. 16:16

Poljoprivrednici u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Belgiji, Holandiji, Španiji, Italiji i Grčkoj protestvuju sedmicama dižući svoj glas, zbog kako kažu, jeftinog uvoza koji dovodi do nefer konkurencije prouzrokovane izraženim uvozom iz Ukrajine kojoj je Evropska unija nakon ruske invazije ukinula kvote i carine, zatim zbog, niskih cijena proizvoda, rastućih troškova, ukidanja subvencija.

Jedne muči birokratija, druge isplate štete

Dok poljoprivrednike u nekim zemljama, poput Španije naprimjer, najviše uznemirava birokratija, u Grčkoj poljoprivrednici od vlade traže veće subvencije i bržu isplatu odštete za uništene usjeve i uginulu stoku u poplavama prošle godine.

U najvećim evropskim ekonomijama Francuskoj i Njemačkoj, glavni povod za izlazak poljoprivrednika na ulice je taj što se ne mire sa planovima svojih vlada o ukidanju subvencija odnosno poreske olakšice za dizel koji se koristi u poljoprivredi.

Kako se problem odvija u praksi najbolje je razumjeti ako se sagledaju protesti u Francuskoj. Naime, tamošnja vlada nastoji smanjiti rast cijena hrane, zbog čega poljoprivrednici sa druge strane ne mogu da pokriju visoke troškove energije, đubriva i prevoza.

Francuski poljoprivrednici koriste svoje traktore tokom spore operacije na mostu Pont Mirabeau s Eiffelovim tornjem u pozadini dok protestvuju uoči otvaranja Pariškog poljoprivrednog sajma u Parizu, Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Poljoprivrednici EU su za razliku od malih tržišta kakva su naša (ex-Yu), a uzimajući za primjer našu zemlju,u kojoj domaći proizvođači nemaju sistemska udruženja, već uglavnom djeluju parcijalno, ipak dobro uvezana, i jasno kanališu svoje zahtjeve. Oni ne prezaju od toga da na ulicama svojih velikih gradova prospu stajnjak ili da pršču osokom zidove zdraga.

Šta radi Evropska komisija

Svjesna da dobro uvezani poljoprovrednici neće odustati od svojih zahtjeva Evropska komisija je odlučila iznijeti na stol neke prijedloge za saniranje novonastale situacije. Ona predlaže ograničavanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, naročito najosjetljivijih proizvoda kao što su živina, jaja i šećer. Međutim, proizvođači kažu da bi količina i dalje bila prevelika.

Francuska ide korak dalje i najavljuje onezbjeđenje većih cijena za proizvode i ublažavanje birokratija i propisa za poljoprivrednike, dok je Njemačka odustala od planova da ukine subvencije ili poreske olakšice za dizel.

Portugal će obezbijediti 500 miliona eura pomoći, od kojih je 200 namijenjeno sanaciji štete od suše.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo izjavio je za Fenu da bi se eventualni problemi s poljoprivrednom proizvodnjom u Evropskoj uniji mogli značajno odraziti na Bosnu i Hercegovinu koja većinu hrane uvozi, i to upravo iz EU.

Dodao je da su aktuelni protesti poljoprivrednika širom Evrope razotkrili brojne i ozbiljne probleme u tom sektoru i da bi svaki veći poremećaj s proizvodnjom u EU mogao dovesti do povećanja cijena ili čak nedostatka hrane u BiH.

Bićo je naveo da se takav scenarij ne treba isključiti jer postoji mogućnost da sjetva u EU ne počne na vrijeme ili da podbaci jer su poljoprivrednici na protestima i ne rade na poljima.