Prodajom obveznica Izrael zarađuje milijarde kako bi finansirao rat: Koja država ih kupuje?

featured image

28. maj 2024. 11:15

Državne i lokalne vlade širom SAD-a kupuju izraelske obveznice na rekordnom nivou, privučene mješavinom velikih prinosa i vladinih poticaja za izraelski dug, ali taj potez izaziva reakciju među nekim lokalnim stanovništvom.

Države širom SAD-a ubrzale su kupovinu izraelskih obveznica od napada na južni Izrael 7. oktobra predvođenih Hamasom. Prošle godine Izrael je prodao rekordnih 3 milijarde dolara u obveznicama.

Potreba Izraela da finansira svoj rat u Gazi i želja mnogih vlada američkih država da otkupe izraelski dug doveli su do toga da su države postale masivni investitori u zemlji.

Okrug Palm Beach na Floridi sada je postao najveći svjetski investitor u izraelske obveznice, sa oko 700 miliona dolara od svog portfelja od 4,67 milijardi dolara uloženog u strano tržište, objavio je u martu Joseph Abruzzo, službenik okružnog suda i kontrolor.

“Ponosan sam što stojim uz onoga što smatram našim najvećim saveznikom u cijelom svijetu – Izrael”, rekao je Abruco u intervjuu za Jevrejsku novinsku agenciju.

“S obzirom na to, ovo su nevjerovatno sigurne investicije. Ostvaruju nevjerovatan prinos za okružne porezne obveznike”.

“Nećemo da finansiramo genocid”

Ali taj je potez izazvao lokalne reakcije. Neki stanovnici okruga Palm Beach podnijeli su ovog mjeseca tužbu protiv okruga. Demonstranti su takođe izrazili svoj gnev u zgradi lokalnog suda.

“Naši porezni dolari bi trebali ići za naše potrebe, a ne za financiranje genocida”, rekla je stanovnica okruga Palm Beach koja se nazvala Lydia S za lokalne Wptv vijesti .

Abruco je rekao da očekuje da će “neozbiljna” tužba biti odbačena.

Okrug Palm Beach nije sam.

U maju je blagajnik Ohaja Robert Sprague rekao da je država Rust Belt kupila 30 miliona dolara dvogodišnjih izraelskih obveznica s fiksnom kamatnom stopom.

„Sa svojim dugim iskustvom u pružanju konkurentnih stopa i pravovremenih i pouzdanih otplata, izraelske obveznice nastavljaju da budu dobra investicija za Ohajo“, rekao je Sprague u saopštenju 

“Ponosni smo što nastavljamo dugogodišnju državnu historiju kupovine ovih obveznica.”

Izrael je sve izolovan na svjetskoj sceni kao rezultat njegove ofanzive na Gazu, u kojoj je ubijeno najmanje 36.050 Palestinaca, a ranjeno dodatnih 81.026 Palestinaca. To je također predmet na Međunarodnom sudu pravde, dok je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda zatražio izdavanje naloga za hapšenje izraelskih i Hamasovih lidera.

Ali investitori su odbacili međunarodnu osudu. Tokom svoje prve međunarodne prodaje obveznica od 7. oktobra, Izrael je prikupio rekordnih 8 milijardi dolara uprkos tome što je Moody's snizio kreditni rejting Izraela, piše Middle East Eye.