“Zaustavite horor”: Još 3 evropske nacije danas će formalno priznati palestinsku državu

featured image

28. maj 2024. 08:50

Španija, Irska i Norveška danas će formalno priznati palestinsku državu – potez koji će ojačati globalnu palestinsku stvar, ali je dodatno zaoštrio odnose između Evrope i Izraela.

Tri evropske nacije kažu da je njihova značajna odluka najbolji način za postizanje trajnog mira na Bliskom istoku, ali je izazvala brzu osudu Izraela, jer je njegov ministar vanjskih poslova naredio momentalno opoziv njegovih ambasadora iz tih zemalja.

Većina svijeta već priznaje palestinsku državnost: Više od 140 od ​​193 države članice Ujedinjenih naroda ozvaničilo je svoje priznanje. Ali samo neke nacije u 27-članoj Evropskoj uniji su među njima. Nacije koje ne uključuju čvrste saveznike Izraela kao što su Sjedinjene Države i Njemačka.

Dana 10. maja, neobavezujuće glasanje u Generalnoj skupštini UN-a pokazalo je  ogromnu međunarodnu podršku  nezavisnoj palestinskoj državi, ostavljajući SAD i nekoliko izraelskih saveznika izolovanim. Izrael i SAD smatraju da bi palestinsku državu trebalo uspostaviti samo putem dogovora.

Pritisak na Izrael: Planirano priznanje simbolizira ogroman pritisak pod kojim je Izrael nakon sedam mjeseci rata koji je razorio Gazu, izazvao humanitarnu krizu i ubio više od 36.000 ljudi u Gazi od 7. oktobra, piše CNN. Tri države su jednoglasno osudile ubijanje civila Gaze i poručili da se horor zaustavi.

To dolazi nakon što je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da  odmah obustavi  svoju vojnu operaciju u Rafi. A Izrael se suočava sa neviđenim nivoima diplomatskog pritiska da obuzda svoju vojnu ofanzivu na Gazu.