Kina ulaže još 47,5 milijardi dolara u svoju industriju čipova

featured image

28. maj 2024. 08:40

Kina udvostručuje svoj plan da dominira naprednim tehnologijama budućnosti osnivanjem svog najvećeg državnog investicionog fonda ikada, prema informacijama koje je objavila vladina agencija, piše CNN.

Vrijedan 47,5 milijardi dolara, fond se stvara dok SAD nameću stroga ograničenja na izvoz američkih čipova i tehnologije čipova u pokušaju da uguše ambicije Pekinga.

Uz ulaganja šest najvećih državnih banaka u zemlji, uključujući ICBC i China Construction Bank, fond naglašava nastojanje kineskog lidera Xi Jinpinga da ojača poziciju Kine kao tehnološke supersile.

Svojom mapom puta Made in China 2025 , Peking je postavio cilj da Kina postane globalni lider u širokom spektru industrija, uključujući umjetnu inteligenciju (AI), 5G bežičnu mrežu i kvantno računarstvo.

Najnovije sredstvo ulaganja je treća faza Kineskog investicijskog fonda za industriju integriranih kola. “Veliki fond”, kako je poznato, zvanično je osnovan u Pekingu u petak, prema Nacionalnom sistemu za javnost kreditnih informacija preduzeća.

Dionice vodećih kineskih proizvođača čipova skočile su nakon vijesti. Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), treći najveći ugovorni proizvođač čipova na svijetu, ojačao je 7% od ponedjeljka. Hua Hong Semiconductor, druga najveća kineska livnica čipova i dobavljač za Huawei, dobila je 13%.

Prva faza fonda osnovana je 2014. sa 138,7 milijardi juana (19,2 milijarde dolara). Druga faza je uspostavljena pet godina kasnije, sa registrovanim kapitalom od 204,1 milijarde juana (28,2 milijarde dolara).

Investicije imaju za cilj da do 2030. godine industriju poluprovodnika u zemlji dovedu do međunarodnih standarda, a novac će se ubacivati ​​prvenstveno u proizvodnju čipova, dizajn, opremu i materijale, saopštilo je Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija prilikom pokretanja prve faze 2014. godine.

Blokade na putu?

“Veliki fond” je posljednjih godina pogođen korupcijskim skandalima. 2022. godine, državni organ za borbu protiv korupcije pokrenuo je akciju protiv industrije poluprovodnika, istražujući neke od vodećih kineskih ličnosti u državnim kompanijama za proizvodnju čipova. Lu Jun, bivši izvršni direktor Sino IC Capitala, koji je upravljao “Velikim fondom”, bio je ispitan i optužen za podmićivanje u martu, navodi se u izjavi glavnog tužioca u zemlji.

Ovi skandali nisu jedine prepreke koje bi mogle ozbiljno potkopati Xijeve ambicije da natjera Kinu da postigne samopouzdanje u tehnologiji.

U oktobru 2022, SAD su predstavile sveobuhvatan skup izvoznih kontrola koje zabranjuju kineskim kompanijama da kupuju napredne čipove i opremu za proizvodnju čipova bez dozvole. Bidenova administracija je također vršila pritisak na svoje saveznike, uključujući Holandiju i Japan, da uvedu vlastita ograničenja.

Peking je prošle godine uzvratio nametanjem izvozne kontrole za dvije strateške sirovine koje su ključne za globalnu industriju proizvodnje čipsa.

Novi čip fond nije samo odbrambeni potez u borbi protiv zapadnih sankcija, već je i dio Xijevih dugogodišnjih ambicija da Kinu učini globalnim liderom u tehnologiji.

Prošle godine , kineski Huawei šokirao je stručne stručnjake predstavljanjem novog pametnog telefona koji pokreće 7-nanometarski procesor kompanije SMIC.

U vrijeme lansiranja Huawei telefona, analitičari nisu mogli razumjeti kako bi kompanija imala tehnologiju za izradu takvog čipa nakon širokih napora Sjedinjenih Država da ograniče pristup Kine stranoj tehnologiji.

Na sastanku sa holandskim premijerom Markom Ruteom u martu, Xi je rekao da “nikakva sila ne može zaustaviti kineski naučni i tehnološki razvoj”.

Nizozemska je dom ASML-a, jedinog svetskog proizvođača mašina za ekstremnu ultraljubičastu litografiju potrebnih za proizvodnju naprednih poluprovodnika. Kompanija je u januaru saopštila da joj je   holandska vlada zabranila isporuku nekih svojih mašina za litografiju u Kinu.