Plan rasta može da udvostruči ekonomiju Zapadnog Balkana u narednih 10 godina

EKONOMIJA Forbes BiH 29. feb 2024. 12:48
featured image

29. feb 2024. 12:48

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je da je Plan rasta za Zapadni Balkan ambiciozan, te da bi njime zemlje u regionu udvostručile svoje ekonomije u narednih 10 godina.

„Imamo povjerenje u Zapadni Balkan da može da iskoristi ove benefite. Mislimo da ovaj plan može da doprinese udvostručenju ekonomije Zapadnog Balkana u narednih 10 godina, što znači da smanji jaz u razvoju sa EU prosjekom“, rekao je on na početku sastanka lidera Zapadnog Balkana i zvaničnika EU o eurointegracijama regiona i sprovođenju Plana EU za rast na Zapadnom Balkanu.

Integracija, rekao je Varheji, ne podrazumijeva samo administraciju već i društvenu i ekonomsku integraciju regiona u EU.

„Što takođe znači da EU već treba da obezbijedi benefite članstva čak i prije samog pristupanja“, rekao je eurokomesar i istakao da je potrebno da region ide brže naprijed, da sprovodi reforme, te da će plan da funkcioniše samo uz njihovo sprovođenje.

Nakon uvodnih obraćanja albanskog premijera Edija Rame i Varhejija sastanak lidera je zatvoren za javnost, a po završetku će Varheji i Rama, kao domaćini skupa u Tirani, održati zajedničku konferenciju za novinare.

Od lidera Zapadnog Balkana, pored Rame, na sastanku su prisutni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Sjeverne Makedonije Taljat Džaferi i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, dok nema zvaničnika Crne Gore i Kosova koji su juče bili u Tirani na samitu Ukrajina – jugoistočna Evropa.

Samit je posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan koji predviđa finansijsku podršku od šest milijardi eura, od kojih su dvije milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan koji je Evropska komisija usvojila u novembru, odnosi se na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobija određenu svotu novca svakih šest mjeseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Beta