Iran je decenijama pod sankcijama Zapada: SAD i EU planiraju uvesti nove

featured image

17. apr 2024. 10:34

Sjedinjene Države i Evropska unija kažu da gledaju na uvođenje novih sankcija Iranu, nakon njegovog napada na Izrael tokom vikenda kao čin osvete nakon izraelskog napada na konzulat Irana u glavnom gradu Sirije, Damasku.

Američka ministarka finansija Janet Yellen rekla je da očekuje da će poduzeti mjere “u narednim danima”, dok je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao da blok radi na tome.

Izrael je pozvao svoje saveznike da sankcionišu Teheranski raketni program.

Sankcije Ujedinjenih nacija zbog programa istekle su u oktobru.

Te su sankcije bile povezane sa širim dogovorom o ograničavanju iranskog nuklearnog programa.

Međutim, brojne zemlje, uključujući SAD, EU i UK, zadržale su sankcije i dodale nove.

Israel's military displays what they say is an Iranian ballistic missile which they retrieved from the Dead Sea after Iran launched drones and missiles towards Israel, at Julis military base, in southern Israel April 16, 2024. REUTERS/Amir Cohen

Načelnik generalštaba izraelske vojske, general-pukovnik Herzi Halevi, rekao je u ponedjeljak da iranski napad neće ostati bez odgovora.

Prvi direktan napad Irana na Izrael u subotu doživio je val od više od 300 projektila i dronova ispaljenih iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena, a većinu su oborili Izrael i njegovi saveznici, dok je nekolicina pogodila izraelske vojne baze.

Teheran je rekao da je napad odmazda za pretpostavljeni izraelski zračni napad na njegov konzulat u Siriji 1. aprila, u kojem je ubijeno 13 ljudi.

Čini se da se Izrael do sada suprotstavljao samo diplomatskom ofanzivom. Njegov ministar vanjskih poslova pozvao je više od 30 zemalja da uvedu sankcije iranskom raketnom programu.

“Proglasiti Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom”

Također je pozvao da se Islamska revolucionarna garda (IRGC) – glavna vojna, politička i ekonomska snaga u Iranu – proglasi terorističkom organizacijom, nešto što su SAD već učinile, ali Velika Britanija nije.

Govoreći u utorak, američka ministarica finansija Yellen rekla je: „Što se tiče sankcija, u potpunosti očekujem da ćemo u narednim danima poduzeti dodatne mjere sankcija Iranu.

“Ne pregledavamo naše alate za sankcije. Ali u diskusijama koje sam vodio, sve opcije za prekid finansiranja terorizma Irana i dalje su na stolu.”

Ona je rekla da je iranski izvoz nafte “moguća oblast na koju bismo mogli da se pozabavimo”, dodajući: “Jasno je da Iran nastavlja da izvozi nešto nafte. Možda bismo mogli da uradimo više.”

Yellen je rekla da SAD već koriste finansijske sankcije da izoluju Iran i poremete njegovu sposobnost da finansira proxy grupe i podrži ruski rat u Ukrajini.

Postojeće američke sankcije Iranu već zabranjuju gotovo svu američku trgovinu sa tom zemljom.

Iranian President Ebrahim Raisi delivers a speech during the National Army Day parade ceremony in Tehran, Iran, April 17, 2024. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Novi val sankcija

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je kasnije da će nove sankcije biti usmjerene na “Iran, uključujući njegov program projektila i bespilotnih letjelica”, kao i na Revolucionarnu gardu i iransko ministarstvo odbrane.

“Očekujemo da će naši saveznici i partneri uskoro slijediti svoje sankcije”, dodao je on. „Ove nove sankcije i druge mjere nastavit će stabilan pritisak da se obuzdaju i degradiraju vojni kapaciteti i efikasnost Irana i da se suprotstave cijelom spektru njegovih problematičnih ponašanja.

Borrell, najviši diplomata EU, rekao je da su neke zemlje članice tražile proširenje sankcija Iranu.

Rekao je da će uputiti zahtjev diplomatskoj službi EU da “počne neophodan rad u vezi sa sankcijama”.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pozdravio je “pozitivan trend ka usvajanju sankcija” u objavi na X, nekadašnjem Twitteru.

Svjetski lideri pozvali su na uzdržanost u pokušaju da izbjegnu veliku eskalaciju na Bliskom istoku, nakon posljednjeg napada.

Američki predsjednik Joe Biden – koji je više puta izjavljivao da je njegova podrška Izraelu “gvozdena” – rekao je da vjeruje da bi Izrael trebao proglasiti pobjedu u ovoj epizodi i “odnijeti pobjedu”.

U telefonskom pozivu u utorak navečer, britanski premijer Rishi Sunak upozorio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na daljnju eskalaciju u svom odgovoru.

“Naglasio je da značajna eskalacija nije ni u čijem interesu i da bi samo produbila nesigurnost na Bliskom istoku. Ovo je bio trenutak da prevladaju mirne glave”, rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

Iranian armed forces members attend the National Army Day parade ceremony in Tehran, Iran, April 17, 2024. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Grupa G7 od sedam najvećih svjetskih naprednih ekonomija sada “koordinira diplomatski odgovor”, dodali su.

Iran upozorava da će odgovor biti bolan

Iran je naznačio da smatra da je stvar “zaključena” osim ako Izrael ne uzvrati – pri čemu je iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio da će “najmanji postupak protiv iranskih interesa definitivno naići na ozbiljan, opsežan i bolan odgovor”, piše BBC.

Rusija – saveznik Irana – također je pozvala na uzdržanost, saopštio je Kremlj u utorak nakon poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika I.R. Iran Raisija.

„Vladimir Putin je izrazio nadu da će sve strane pokazati razumnu uzdržanost i spriječiti novu rundu konfrontacije sa katastrofalnim posljedicama za cijeli region“, saopštio je Kremlj.