Umjetnici testirali pravljenje videa sa OpenAI alatom Sora: Rezultati su nerealni (VIDEO)

TEHNOLOGIJA Forbes 17. apr 2024. 09:24
featured image

17. apr 2024. 09:24

Odabrana grupa umjetnika, dizajnera i filmskih autora sada već nekoliko mjeseci ima priliku da eksperimentiše sa novim alatom za konvertovanje teksta u video OpenAI, zvanim Sora, a OpenAI je nedavno podijelio neka od njihovih djela i prve utiske.

„Koliko god Sora bio dobar u generisanju stvari koje izgledaju stvarno, ono što nas uzbuđuje je njegova sposobnost da stvara potpuno nadrealne stvari“, izjavila je produkcijska kuća Šaj Kids iz Toronta u saopštenju koje prati kratki film „Er Hed“ koji su napravili koristeći Soru. Riječ „nadrealno“ adekvatno opisuje video, u kojem glavnu ulogu igra momak sa balonom u obliku glave.

„Bukvalno sam pun vazduha“, kaže on.

Momak sa balonom nastavlja da opisuje radosti i zamke života sa anatomskom anomalijom. Vjetar mu raznosi glavu, a kad prolazi kroz red kaktusa u prodavnici biljaka, stvari mogu da postanu bodljikave. Ali on takođe živi sa oštrom sviješću da smo „svi mi udaljeni samo jednu iglu od ispumpavanja“, i zbog toga je zahvalan.

Novi generativni AI alat, koji je OpenAI prvi put podijelio sa javnošću sredinom februara, može da proizvede video zapise dužine od jednog minuta iz jednog tekstulanog opisa. Sora još nije dostupna kao proizvod i OpenAI navodi da trenutno radi na procjeni sposobnosti, ograničenja i rizika alata.

Video klipovi koje su napravili Šaj Kids i drugi rani testeri, uključujući i prvog umjetnika u rezidenciji OpenAI-ja, Aleksandra Rebena, pomoći će kompaniji u tome, navodi OpenAI u svojoj objavi na blogu. OpenAI nije otkrio tačan broj vizuelnih umjetnika, dizajnera, kreativnih direktora i filmskih autora koji testiraju Soru niti koje parametre su uzeli u obzir prilikom kreiranja istaknutih filmova.

„Iako ima mnogo toga što treba da poboljšamo na Sori, već sada dobijamo uvid u to kako model može da pomogne kreativcima da pretvore ideje u stvarnost“, navodi kompanija.

Generativni AI i dalje izaziva razne strastvene reakcije – od entuzijazma zbog kreativnog potencijala alata do zabrinutosti da će rad umjetnika biti ukraden kako bi se trenirali AI skupovi podataka ili da će algoritmi potpuno da preuzmu poslove kreativaca. Često, ovi stavovi postoje istovremeno. Umjetnici i filmski autori koji su dobili rani pristup alatu, očekivano, čini se da pretežno naginju ka uzbuđenom kraju spektra, barem kada je riječ o Sori.

„Mogućnost brzog osmišljavanja na tako visokom nivou kvaliteta ne samo što predstavlja izazov za moj kreativni proces, već mi pomaže i u evoluciji pripovjedanja“, rekla je Džozefin Miler, kreativna direktorka Orar studija iz Londona, specijalizovanog za 3D vizualizacije, proširenu stvarnost i digitalnu modu.

Milerov kratki film predstavlja sanjivi podvodni svijet u kome ljudi mirno lebde i vrte se u odjeći prekrivenoj šljokicama nalik na riblje krljušti. Kao i kod nekoliko drugih filmova koje je OpenAI istakao, svet ovog filma lebdi negdje između stvarnosti i nesputane mašte.

„Sora nije vezana za tradicionalne zakone fizike ili konvencije razmišljanja“, rekao je kreator Don Alen Stivson III u izjavi o svom filmu, dodajući da mu je saradnja sa alatom pomogla da preusmjeri fokus sa „tehničkih prepreka na čistu kreativnost… otključavajući svijet trenutne vizualizacije i brze izrade prototipa“.

Sedam kratkih filmova takođe uključuje i onaj Nika Kleverova, suosnivača i kreativnog direktora agencije Nejtiv Forejn sa sedištem u Los Anđelesu. Njegov zapis predstavlja kompilaciju koja obuhvata decenije, raspoloženja i vizuelne stilove.

Kleverov kaže da već može da vidi kako će Sora da transformiše način na koji pristupa i agencijskom radu i ličnim projektima.

„Omogućava mi da ponavljam i istražujem originalne koncepte koji su bili čuvani u trezoru ili na određenoj pauzi zbog ograničenja budžeta i resursa“, rekao je Kleverov na Linkdinu dijeleći film urađen alatom Sora.

U njemu, jedan čovjek, upravo iz crno-bijele scene, hoda niz kišom okupanu kaldrmu gradske ulice, drugi se savija nad satovima u starim radnjama za popravku satova izrađenim u nostalgičnim sepija tonovima. Čekaj, da li je to futuristički sportski automobil koji izranja iz podvodnog svijeta? Da, jeste.