Institut za međunarodne finansije: Predstoji globalni ekonomski pad ako napadi Huta na Crvenom moru ne prestanu

EKONOMIJA Forbes 29. maj 2024. 14:29
featured image

29. maj 2024. 14:29

Predstoje loše vijesti za globalnu ekonomiju ako zapadne sile ne mogu spriječiti pobunjenike Hute koje podržava Iran da prijete komercijalnim brodovima u Crvenom moru (Huti to rade zbog izraelskog napada na Gazu), navodi se u nedavnom izvještaju.

Prema pesimističkom, ali teoretskom scenariju, svjetski BDP ove godine opada za 0,4 posto, navodi se u dokumentu Instituta za međunarodne finansije sa sjedištem u Washingtonu.

Upozorava na potrebu da Zapad porazi ili obuzda Hute koji napadaju pošiljke koje idu prema Sueckom kanalu.

  • “Napadi na teretne brodove u Crvenom moru posebno su alarmantni za globalnu ekonomiju. Ponovljeni napadi Huta smanjili su prelaze u Sueckom kanalu i povećali globalne troškove transporta”, navodi se u izvještaju.

To je trenutna situacija, ali bi se mogla pogoršati ako napori američke mornarice zajedno s britanskom kraljevskom mornaricom ne uspiju suzbiti ili obuzdati te raketne napade Huta, objašnjava se u izvještaju.

FILE PHOTO: Armed men stand on the beach as the Galaxy Leader commercial ship, seized by Yemen's Houthis last month, is anchored off the coast of al-Salif, Yemen, December 5, 2023. REUTERS/Khaled Abdullah/File Photo

To je važno jer 30% svjetske nafte prolazi kroz ovu regiju. Ako to poremeti ovaj ultra pesimistički scenario, onda će svi — uvoznici nafte ili ne — patiti od veće inflacije uglavnom podstaknute rastućim troškovima energije.

“Iako je teško predvidjeti za koliko i koliko dugo će rasti cijene energenata, pretpostavljamo da će cijene nafte i prirodnog plina porasti za 40 posto u 2024. godini”, navodi se u izvještaju. „Štaviše, predviđamo da će se rast obima globalne trgovine usporiti na 0,8% (u poređenju sa 1,6% u osnovnom scenariju) zbog nastavka napada na teretne brodove, koji bi također doprinijeli inflaciji.

Zauzvrat, to bi moglo dovesti do toga da centralni bankari poput onih u Federalnim rezervama, Engleskoj banci i Evropskoj centralnoj banci drže kamatne stope višim duže nego što mnogi ljudi očekuju. U drugim svjetovima, centralne banke će držati noge na kočnici.

U praksi bi to značilo rast BDP-a od 1,7% ove godine umjesto prognoziranih 2%, prema IIF-u. To je u poređenju sa rastom od 3,4% u četvrtom kvartalu, prema internet stranici TradingEconomics .

Situacija bi bila gora u Evropi koja bi u Evropskoj uniji imala rast od 0,4% u poređenju sa očekivanih 0,8% u osnovnom scenariju.

REUTERS/Khaled Abdullah

Veći troškovi života pripravnika hrane i energije zajedno sa povećanim troškovima zaduživanja obično usporavaju rast u velikim ekonomijama. Mnoge zemlje u Evropi već pate od inflatornog skoka koji je skočio u vrhunac kada je Rusija napala Ukrajinu i povećala troškove prirodnog gasa i nafte, posebno za one koji rade u Evropi. EU i Velika Britanija su se oslanjale na jeftinu energiju koja se uvozi iz Rusije.

Dobra vijest je da pesimistički scenario ima manje od 30% šanse da se dogodi, prema IIF-u. Međutim, s obzirom na slabljenje podrške Izraelu u SAD-u, čini se da postoji šansa da Bidenova administracija povuče vojnu podršku.

To je posebno važno s obzirom na to da Iran, koji podržava više organizacija širom Bliskog istoka, izgleda odlučan da vodi ekonomski rat na zapadu.

Huti su bili jasni, a to je da će s napadima prestati kada Izrael prestane s “genocidom nad stanovnicima Gaze”.