Evo kako bi nova AI tehnologija mogla promijeniti iPhone

featured image

29. maj 2024. 12:07

Zamislite da tražite od Apple-ovog Siri da vam pokaže staru fotografiju snimljenu sa djetetovog drugog rođendana ili da sumirate dugačke e-poruke i pišete nacrte. Zatim razmislite o tome da Siri nauči vaš raspored, preferencije, čak i vašu ličnost, tako da može bolje komunicirati s vama tokom dana.

Generativna AI, umjetna inteligencija koja može pružiti promišljene i temeljite odgovore na pitanja i upite, mogla bi potencijalno udahnuti novi život Appleovoj liniji iPhonea u vrijeme kada konkurenti prijete da će ostaviti kompaniju iza sebe u utrci za oblikovanje onoga što bi moglo promijeniti svijet tehnologije.

Očekuje se da će kompanija biti partner sa proizvođačem ChatGPT OpenAI uoči svoje godišnje Worldwide Developers Conference u junu, gdje će vjerovatno pokazati svoju prvu seriju AI alata koji dolaze u iOS softver.

Iako je umjetna inteligencija godinama pokretala neka iskustva iPhonea, kao što su Live Text i poboljšano automatsko ispravljanje, generativna umjetna inteligencija mogla bi otključati nove nivoe interakcije i personalizacije. Sve to u vrijeme kada je kompanija pod pritiskom da sustigne rivale kao što su Google i Samsung, koji već koriste tehnologiju u svojim pametnim telefonima.

„Vidimo generativnu umjetnu inteligenciju kao ključnu priliku u svim našim proizvodima i vjerujemo da imamo prednosti koje nas tu izdvajaju“, rekao je izvršni direktor Applea Tim Cook na posljednjem pozivu kompanije o zaradama početkom maja.”

FILE PHOTO: People look at the new iPhone 15 Pro as Apple's new iPhone 15 officially goes on sale across China at an Apple store in Shanghai, China September 22, 2023. REUTERS/Aly Song/File Photo

Apple nije uvijek prvi koji usvaja nove tehnologije – obično ih istražuje, razvija i ima za cilj da ih usavrši godinama prije nego što ih uključi u nove proizvode – ali brzina kojom svijet usvaja generativnu umjetnu inteligenciju možda ubrzava potrebu kompanije da ima pametni telefon sa najsavremenijom tehnologijom.

Debi iPhonea sa umjetnom inteligencijom također bi mogao potaknuti potrošače na nadogradnju u vrijeme kada se duže drže starijih modela. Apple je u prvom tromjesečju prijavio prihod od 90,8 milijardi dolara , što je 4% manje u odnosu na prethodnu godinu, jer se tehnološki gigant nastavlja boriti s izazovima rasta, posebno u Kini, usred neizvjesnog ekonomskog okruženja.

Sada se sve oči usmjeravaju ka Appleu da preuzme generativnu umjetnu inteligenciju. Evo kako bi se to moglo odigrati na iPhoneu:

Mnogo pametniji asistent

Iako je nejasno kako bi tačno iPhone u generativnom svijetu umjetne inteligencije izgledao, stručnjaci uglavnom vjeruju da je najveća ulazna tačka preko Siri, virtuelnog asistenta kompanije sa uspješnim rezultatima.

Integracija sa OpenAI-jevim najnovijim ChatGPT-4o modelom mogla bi katapultirati Siri godinama naprijed, u suštini pretvarajući ovu funkciju u iPhone chatbot. To bi omogućilo Siri da obavlja određene zadatke kao što je prisjećanje na sliku snimljenu prije nekoliko godina na uređaju ili odgovaranje na detaljna pitanja o vremenu, vijestima ili trivijalnosti. S vremenom bi mogao naučiti preferencije korisnika, pa čak i ličnost, te reagirati u skladu s tim.

Gledajući kako su konkurenti već uveli generativne alate, iPhone će također vjerovatno pomoći korisnicima u drugim zadacima, kao što je ponuda sumiranja i izrade e-poruka ili pokretanje procesa povrata kupovine putem interneta.

Samsungova funkcija „krug za pretragu“ , koja omogućava korisnicima da brzo traže informacije na ekranu uređaja pokretom prsta, dobila je veliku pažnju i predstavljena je u marketinškim kampanjama. Multimodalne karakteristike – koje se odnose na AI sistem koji može interpretirati i generirati različite tipove podataka, kao što su tekst i slike u isto vrijeme – poput analize video zapisa i otkrivanja neželjene pošte tokom poziva, također mogu biti dio alata, prema Paul Schell, industrijski analitičar u tehnološko-obavještajnoj firmi ABI Research.

“Nešto slično bi vjerovatno bilo uključeno u Apple ponudu, s obzirom na njegovu relativnu jednostavnost i privlačnost koja nadilazi jednostavno pretraživanje slika,” rekao je Schell. “Ali verbalne interakcije s botom kao što je Siri bit će mnogo prirodnije i tečnije, a njegove mogućnosti će ići daleko dalje od prethodnih, uskih domena, poput vijesti i ažuriranja vremena.”

AI iPhone bi se također mogao automatski i neprimjetno prilagoditi korisnicima, na osnovu glasa, zvuka i prirodnog jezika, zajedno sa slikama i kontekstualnim znakovima.

“Generativna AI će omogućiti da sljedeće generacije iPhonea postanu šesto čulo, osnažujući nas da skeniramo i komuniciramo sa svijetom oko nas”, rekao je Thomas Husson, analitičar kompanije za istraživanje tržišta Forrester.

Generativna AI će također vjerovatno promijeniti cijeli Appleov ekosistem tako što će ga ugraditi kroz vlastite aplikacije, kao što su Apple Maps, iMovie i iPhoto, i objaviti alate za programere za brendove da razviju nova iskustva putem vlastitih aplikacija.

Ubrzavanje AI

Iza kulisa, Apple je navodno već neko vrijeme radio na svojim generativnim AI mogućnostima na uređaju i kupovao kompanije , kao što je kanadski startup DarwinAI. Takođe ima odjeljenje za istraživanje mašinskog učenja posvećeno unapređenju umjetne inteligencije.

Ali nakon što je lansiranje ChatGPT-a pokrenulo trku u naoružanju s umjetnom inteligencijom krajem 2022, praćeno kompanijama kao što su Google, Microsoft i Meta koje su uložile resurse u razvoj povezanih alata, Apple je ostao relativno tih o svojim vizijama budućnosti zasnovanoj na umjetnoj inteligenciji.

Nabila Popal, viši direktor istraživanja u firmi za istraživanje tržišta IDC, rekla je da je pritisak da bude dio razgovora vjerovatno napredovao u vremenskom okviru kompanije. Ranije ovog mjeseca, Bloomberg je izvijestio da Apple zatvara ugovor s OpenAI-om o korištenju njegove ChatGPT tehnologije na iPhone uređajima, nakon što je održao slične razgovore s Googleom.

“Apple obično uzima svoje vrijeme i ne dopušta da Android trka požuri [utječe na njegove pokrete], bilo da se radi o sklopivim ili 5G ili čak proširenoj i virtuelnoj stvarnosti,” rekao je Popal. “A Apple tada izlazi i to radi bolje od bilo koga drugog.”

„Međutim, ovaj put, sa umjetnom inteligencijom, sve je drugačije“, rekla je ona.

Ona je rekla da potrošači razmatraju mogućnosti umjetne inteligencije od većeg značaja od bilo koje druge funkcije kada biraju svoj vrhunski uređaj, posebno u Kini, gdje Apple gubi svoj tržišni udio.

“To nije samo zbog ponovnog pojavljivanja Huaweija, već i zbog  nedostatka AI u njihovim uređajima,” rekla je. “Kineski potrošači žele više od svojih premium telefona.”

Tokom svog posljednjeg iPad događaja , Apple je podsjetio promatrače da već godinama koristi umjetnu inteligenciju u svojim proizvodima, uključujući motor za neuronsku obradu za podršku svom A11 bioničkom čipu. Ali sada treba pokazati da se sve ulaže u umjetnu inteligenciju kako bi ostala relevantna u industriji koja se brzo razvija, piše CNN.

“Više nije pitanje hoće li Apple objaviti nešto oko generativne umjetne inteligencije, ali Apple mora ako želi postići rast na ovom visoko konkurentnom i inovativnom tržištu pametnih telefona, posebno u Kini. … AI je jedan voz koji Apple ne može priuštiti da propusti.”