Inovacije koje odnose ljudske živote: Kina predstavila pse robote koji znaju pucati

featured image

29. maj 2024. 13:19

Izgleda kao nešto iz distopijskog šoua “Black Mirror”, ali to je samo najnovija adaptacija robotike za moderno bojno polje.

Tokom nedavnih vojnih vježbi s Kambodžom, kineska vojska je pokazala robota psa sa automatskom puškom postavljenom na leđima, u suštini pretvarajući čovjekovog najboljeg (elektronskog) prijatelja u mašinu za ubijanje.

“Može poslužiti kao novi član u našim urbanim borbenim operacijama, zamjenjujući naše (ljudske) pripadnike da vrše izviđanje i identifikuju (neprijatelja) i pogađaju metu”, kaže vojnik identificiran kao Chen Wei u video snimku državne televizije CCTV.

Dvominutni video snimljen tokom kinesko-kambodžanske vježbe “Zlatni zmaj 2024” također prikazuje psa robota kako hoda, skače, leži i kreće se unazad pod kontrolom daljinskog operatera.

U jednoj vježbi, robot koji puca iz puške vodi pješadijske jedinice u simuliranu zgradu.

Posljednji dio videa također prikazuje automatsku pušku postavljenu ispod zračne bespilotne letjelice sa šest rotora, ilustrujući ono što video kaže da je kineska „raznovrsna inteligentna bespilotna oprema“.

A delivery vehicle moves past a screen showing news footage of military drills in areas around the island of Taiwan conducted by the Eastern Theatre Command of the Chinese People's Liberation Army (PLA), in Beijing, China May 23, 2024. REUTERS/Tingshu Wang

Ovo nije ništa novo

Vojna upotreba robotskih pasa – i naravno malih letjelica – nije ništa novo. Snimak CCTV-a od prošle godine također je istaknuo kineske elektronske pse naoružane puškom u zajedničkoj vježbi u kojoj su učestvovale kineske, kambodžanske, laoske, malezijske, tajlandske i vijetnamske vojske održane u Kini prošlog novembra.

Godine 2020, američko ratno zrakoplovstvo pokazalo je kako koristi robotske pse kao jednu kariku u svom naprednom sustavu upravljanja bitkama (ABMS), koji koristi umjetnu inteligenciju i brzu analitiku podataka za otkrivanje i suzbijanje prijetnji američkoj vojnoj imovini.

A od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, bespilotne letjelice su postale uobičajena pojava na bojnom polju, na kopnu, moru i zraku, s jeftinim daljinskim upravljanjem vozilima koja su u stanju da obaraju sofisticirane vojne mašine poput tenkova, pa čak i ratnih brodova.

Smrtonosne sposobnosti dronova viđene na ukrajinskim ratištima pokazale su da su oni veliki “pomagači”, omogućavajući vojnim snagama s malim odbrambenim budžetima da se takmiče sa znatno bolje naoružanim i finansiranim neprijateljima.

Kina je jedan od vodećih svjetskih izvoznika bespilotnih letjelica, ali je prošle godine njeno Ministarstvo trgovine stavilo kontrolu izvoza na tehnologiju bespilotnih letjelica, navodeći potrebu da se “zaštite nacionalna sigurnost i interesi”.

Ipak, čini se da robotski psi dobijaju veliki publicitet za Narodnooslobodilačku vojsku.

A psi su se pojavljivali na strogo reguliranim društvenim mrežama u Kini najmanje godinu dana.

Prema državnom Global Timesu, prisustvo pasa robota na vježbama sa stranim vojskama ukazuje na naprednu fazu razvoja.

„Obično se nova oprema neće unositi u zajedničku vježbu s drugom zemljom, tako da psi roboti moraju dostići određeni nivo tehničke zrelosti“, rekao je neimenovani stručnjak, a prenosi Global Times.