Analiza CNN-a: Municija američke proizvodnje korištena u smrtonosnom napadu na šatorski kamp Rafah

featured image

29. maj 2024. 12:40

Municija proizvedena u Sjedinjenim Državama korištena je u smrtonosnom izraelskom napadu  na kamp za raseljena lica u Rafahu u nedjelju, pokazala je CNN analiza videa s lica mjesta i pregled stručnjaka za eksplozivno oružje.

Najmanje 45 ljudi je ubijeno, a više od 200 je povrijeđeno nakon požara koji je izbio nakon napada izraelske vojske na periferiji najjužnijeg grada Gaze, većinom žena i djece, prema Ministarstvu zdravlja Gaze i palestinskim medicinarima.

Snimci do kojih je došao CNN prikazuju dijelove kampa u Rafahu u plamenu, s mnoštvom muškaraca, žena i djece koji mahnito pokušavaju pronaći zaklon od noćnog napada. Spaljena tijela, uključujući i tijela djece, mogla su se vidjeti kako spasioci izvlače iz olupine.

Izraelski eskalirajući napad na Rafah – gdje se oko 1,3 miliona Palestinaca sklonilo prije nego što je Izrael tamo započeo svoju operaciju – izazvao je brzu međunarodnu osudu, pri čemu su agencije Ujedinjenih naroda, grupe za pomoć i više vlada pozvale Izrael da odmah zaustavi svoju ofanzivu.

Smoke rises following Israeli strikes during an Israeli military operation in Rafah, in the southern Gaza Strip, May 28, 2024. REUTERS/Hatem Khaled

Izraelski tenkovi su u utorak viđeni kako napreduju dalje u Rafah po prvi put u izraelskom sedmomjesečnom ratu protiv Hamasa, signalizirajući novu fazu koju Izrael nastavlja svojom kontroverznom i destruktivnom ofanzivom.

Međutim, američki predsjednik Joe Biden ne mijenja svoju politiku prema Izraelu, sugerirajući da smrtonosni napad Rafah još nije prešao crvenu liniju koja bi nametnula promjene u američkoj podršci, uprkos tome što je ranije ovog mjeseca u intervjuu za CNN rekao da  neće dozvoliti određene Američko oružje koje će se  koristiti u velikoj ofanzivi u Rafi.

CNN je geolocirao video zapise koji prikazuju šatore u plamenu nakon štrajka na kamp za interno raseljena lica poznat kao “Kuvajtski mirovni kamp 1”.

U videu koji je podijeljen na društvenim mrežama, a koji je CNN geolocirao na istu scenu poklapajući detalje uključujući znak ulaza u kamp i pločice na tlu, vidljiv je rep američke GBU-39 bombe malog prečnika (SDB), prema četiri stručnjaka za eksplozivno oružje koji su pregledali video za CNN.

GBU-39, koji proizvodi Boeing, je visoko precizna municija “dizajnirana za napad na strateški važne ciljne tačke” i rezultira niskom kolateralnom štetom, rekao je stručnjak za eksplozivno oružje Chris Cobb-Smith u utorak za CNN. Međutim, “upotreba bilo koje municije, čak i ove veličine, uvijek će predstavljati rizik u gusto naseljenom području”, rekao je Cobb-Smith, koji je također bivši artiljerijski oficir britanske vojske.

Trevor Ball, bivši viši član tima za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava američke vojske koji je također identificirao fragment kao iz GBU-39, objasnio je za CNN kako je izveo svoj zaključak.

Palestinians travel on foot carrying their belongings as they flee Rafah due to an Israeli military operation, in Rafah, in the southern Gaza Strip, May 28, 2024. REUTERS/Hatem Khaled

„Dio bojeve glave [municije] je različit, a dio za navođenje i krilo je izuzetno jedinstven u poređenju sa drugom municijom. Dijelovi za navođenje i krila municije često su ostaci koji ostaju čak i nakon što municija detonira. Vidio sam dio za aktiviranje repa i odmah znao da je to jedna od varijanti SDB/GBU-39.”

Ball je također zaključio da, iako postoji varijanta GBU-39 poznata kao municija s fokusiranom smrtonosnošću (FLM) koja ima veće eksplozivno opterećenje, ali je dizajnirana da uzrokuje još manje kolateralne štete, to nije bila varijanta korištena u ovom slučaju.

“FLM ima tijelo bojeve glave od kompozitnih karbonskih vlakana i napunjeno je volframom samljevenim u prah. Fotografije FLM testiranja pokazale su objekte na testu obložene prašinom od volframa, koje nema [na snimku sa lica mjesta]”, rekao je za CNN.

Serijski brojevi na ostacima municije takođe su se poklapali sa onima za proizvođača dijelova GBU-39 sa sjedištem u Kaliforniji – što ukazuje na više dokaza da su bombe napravljene u SAD.

Dva dodatna stručnjaka za eksplozivno oružje – Richard Weir, viši istraživač kriza i sukoba u Human Rights Watchu, i Chris Lincoln-Jones, bivši artiljerijski oficir britanske vojske i stručnjak za oružje i ciljanje – identificirali su fragment kao dio GBU-a proizvedenog u SAD-u. 39 prilikom pregleda videa za CNN, iako nisu mogli komentirati korištenu varijantu.

Zamoljena za komentar o municiji korištenoj u napadu na Rafah na brifingu u utorak, zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing rekla je novinarima: “Ne znam koja je vrsta municije korištena u tom zračnom napadu. Morao bih da vas uputim na Izraelce da biste razgovarali o tome.”

CNN je također kontaktirao Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Palestinians travel in vehicles loaded with their belongings as they flee Rafah due to an Israeli military operation, in Rafah, in the southern Gaza Strip, May 28, 2024. REUTERS/Hatem Khaled

Glavni dobavljač oružja

SAD su dugo bile najveći dobavljač oružja Izraelu, prema podacima stokholmskog Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), a ta podrška se nastavila uprkos rastućem političkom pritisku na Bidenovu administraciju zbog ofanzive na Gazu.

Prošlog mjeseca, Biden je potpisao zakon o stranoj pomoći koji uključuje 26 milijardi dolara za sukob između Izraela i Hamasa – uključujući 15 milijardi dolara izraelske vojne pomoći, 9 milijardi dolara humanitarne pomoći za Gazu i 2,4 milijarde dolara za regionalne američke vojne operacije.

CNN-ova identifikacija municije je u skladu s tvrdnjom koju je iznio glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari na brifingu o tragediji u utorak.

Hagari je rekao novinarima da su u napadu – za koji je rekao da su gađani visoki komandanti Hamasa – korištena municija s malim bojevim glavama koje sadrže 17 kilograma eksploziva, dodajući da su te bombe “najmanja municija koju su naši avioni mogli koristiti”. Tradicionalna bojeva glava GBU-39 ima eksplozivnu nosivost od 17 kg.

Palestinians react as they sit at the site of an Israeli strike on a house, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah in the southern Gaza Strip February 23, 2024. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Hagari je rekao da smrtonosna vatra koja se dogodila nakon napada nije bila uzrokovana isključivo oružjem koje je koristila izraelska vojska.

“Naša municija sama ne bi mogla zapaliti vatru ove veličine”, rekao je Hagari, dodajući da IDF istražuje “šta je moglo uzrokovati da se tako veliki požar zapali”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je smrtonosni zračni napad na Rafah bio ” tragična greška “, ali je rekao da je Izrael obećao da će nastaviti sa svojom operacijom uprkos međunarodnom bijesu i upozorenju SAD-a da ne nastavi.