U šokantnom potezu, Saudijska Arabija odlučila ne obnoviti 50-godišnji ‘petro-dolar’ ugovor sa SAD-om

BIZNIS Ika Ferrer Gotić 14. jun 2024. 00:43
featured image

14. jun 2024. 00:43

U, kako ga članice BRICS-a nazivaju, hrabrom potezu koji bi mogao da preoblikuje globalnu ekonomsku dinamiku, Saudijska Arabija je odlučila da ne obnovi svoj 50-godišnji “petro-dolar” sporazum sa Sjedinjenim Državama. To znači da će Kraljevina sada prodavati naftu u više valuta, uključujući kineski RMB, euro, jen i juan, umjesto isključivo u američkim dolarima.

Saudijska Arabija sada otvorena za multivalutno trgovanje s drugim zemljama. Petro-dolar ugovor sa Sjedinjenim Američkim Državama je istekao 9. juna ove godine što je izazvalo ogroman preokret u globalnom finansijskom sektoru.

Pregovori između Rijada i Pekinga ubrzani su kako nezadovoljstvo Saudijske Arabije raste prema Washingtonu. Ova odluka označava značajan pomak u dugogodišnjim odnosima između Saudijske Arabije i SAD, budući da je sistem “petro-dolar” kamen temeljac globalne trgovine naftom od 1974.

Joe Biden i saudijski princ / REUTERS

Taj potez bi potencijalno mogao oslabiti dominaciju dolara u međunarodnoj trgovini i finansijama , jer je američka valuta već decenijama primarni medij razmjene za naftne transakcije. Implikacije ove odluke su dalekosežne i mogle bi imati dubok uticaj na globalnu ekonomiju, kao i geopolitički pejzaž.

Uz rastući uticaj Kine na Bliskom istoku i njene napore da internacionalizuje RMB, ovaj potez bi se mogao posmatrati kao strateško usklađivanje između Saudijske Arabije i Kine. Dok svijet prati ovaj razvoj događaja, ostaje da se vidi kako će SAD odgovoriti na ovu promjenu i kakve će dugoročne posljedice imati po globalni finansijski sistem.

Ilustracija “petro-dolar” / REUTERS

Jedno je jasno: svijet se mijenja, a uloga američkog dolara u globalnoj trgovini više nije tako dominantna kao što je nekada bila. Saudijska Arabija je u aktivnim pregovorima s Pekingom o cijeni dio svoje prodaje nafte Kini u juanima, potez koji bi umanjio dominaciju američkog dolara na globalnom tržištu nafte i označio još jedan pomak u odnosu na najveću svjetsku naftu izvoznik prema Aziji.