Osnovana je prva elitna globalna advokatska kompanija, evo šta znamo o njoj

featured image

20. maj 2024. 12:56

Početkom maja ozvaničena je vijest koja je izvjesno vrijeme kružila finansijskim krugovima, da je završeno spajanje advokatskih firmi Allen & Overy i Shearman & Sterling, što je bio i početak stvaranja  A&O Shearman, prve elitne globalne advokatske kompanije, koja će kako joj i samo ime kaže biti prisutna na globalnom tržištu.

Kako je Reuters izvijestio krajem prošle godine, Allen & Overy sa sjedištem u Londonu i Shearman sa sjedištem u New Yorku glasanje o partnerstvu započelo je 28. septembra i da će  povezivanje zahtijevati odobrenje od 75 posto partnera svake kompanije.

“Spreman na sve. Bilo gdje”, slogan je koji A&O Shearman navodi na svojoj zvaničnoj stranici uz poruku kako kao jedina globalna advokatska firma podjednako tečno govori američko pravo, englesko pravo i zakone najdinamičnijih svjetskih tržišta.

Spajanjem je stvoren tim sa više od 3900 advokata u gotovo 50 kancelarija širom svijeta, dok se globalni prihod očekuje u iznosu od oko 3,4 milijarde dolara.

“Djelujemo kao pouzdani savjetnici za naše klijente, pomažući im da se snađu u sve složenijem globalnom regulatornom okruženju”, navodi se na sjatu ove prve globalne advokatske firme, kao i to da savjetodavni i regulatorni tim pruža sofisticirano savjetovanje uspješnim firmama, financijskim institucijama i investicijskim fondovima širom svijeta.

Da se svijet globalno mijenja i umrežava neovisno o tome na kojoj geografskj tački se živjelo i djelovalo, dokaz je i osnivanje ovakve firme, koja ukazuje i na promjene u svijetu prava i advokature.

Kada je o našem prostoru riječ, navode kako posjeduju veliko iskustvo u savjetovanju o finansijama, tržištima kapitala, korporativnim i spajanjima i preuzimanjima, regulatornim pitanjima te energetskim i infrastrukturnim projektima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji Srbiji i Sloveniji, te kako njihovi advokati razumiju pravne sisteme i poslovnu kulturu svih jurisdikcija jugoistočne Evrope.