Nijemci ulažu milijarde u pogone za proizvodnju automobila u Kini

BIZNIS Forbes Slovenija 13. apr 2024. 07:40
featured image

13. apr 2024. 07:40

Volkswagen je najavio da će u svoje pogone u Kini uložiti 2,5 milijardi eura.

Volkswagen je najavio da će uložiti 2,5 milijardi eura u svoje proizvodno i inovacijsko središte u Kini, izvijestio je Reuters.

Njemački proizvođač automobila priprema se za proizvodnju dva električna modela, koje razvija zajedno sa svojim kineskim partnerom Xpeng. Početak proizvodnje očekuje se početkom 2026. godine. Prema sporazumu koji su dvije tvrtke objavile krajem veljače, predviđena je suradnja u razvoju softvera i pojedinih dijelova automobila te zajedničkoj nabavi.

Time namjeravaju smanjiti troškove proizvodnje i ubrzati razvoj. Njemački proizvođač vozila ističe da će partnerstvom s tvrtkom Xpeng svoje tehnologije iznijeti na tržište 30 posto brže.

zlazak na tržište za trećinu brže

Sporazum je uslijedio nakon Volkswagenovog vlasničkog ulaska u Xpeng, s kojim je prošlog srpnja stekao pet posto udjela i za to platio 700 milijuna dolara (oko 637 milijuna eura).

Pritom vrijedi podsjetiti da je Volkswagen krajem 2022. morao prepustiti titulu najprodavanije marke automobila u Kini tamošnjem divu BYD-u. Najavom novih električnih modela u svom portfelju i partnerstvom s Xpengom nastoji vratiti primat u Kini, izvijestio je Reuters.