Šta se dešava sa oduzetom robom? Novi pokušaj krijumčarenja ženskih satova i nakita u BiH u vrijednosti većoj od milion KM

featured image

12. apr 2024. 13:24

Visoko na listi krijumčarene robe u BiH nalazi se luksuzna modna roba i dodaci. Sredinom marta ove godine službenici Uprave za indirektno oporezivanje u carinskoj ispostavi Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu ženskih ručnih satova i raznog nakita, čija se vrijednost  procjenjuje na 1.175.700 KM.

U 2023. godini privremeno oduzeto robe u vrijednosti 22 miliona KM

Kako pojašnjavaju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH prilikom detaljne kontrole uvozne pošiljke koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla iz Kine, a u kojoj je za uvozno carinjenje bio prijavljen tekstil, otkrivena je i roba koja se pokušala prokrijumčariti. Radi se o velikoj količini ženskih satova i velikoj količini nakita koji su bili sakriveni u džepovima i rukavima tekstilnih proizvoda koji su se nalazili u pošiljci. Otkrivena krijumčarena roba privremeno je oduzeta, a protiv počinilaca bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudom.

“Uprava za indirektno oporezivanje u toku 2023. godine privremeno je oduzela robu u vrijednosti od 22 miliona KM. Riječ je o robi koja se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Među oduzetom robom najviše ima duhana i duhanskih prerađevina, tekstila i odjeće, automobila i auto dijelova, raznih tehničkih uređaja i ostale robe široke potrošnje. Također u januaru 2023. godine službenici UIO otkrili su veliku količinu kokaina koja je bila u jednoj pošiljci banana”, kazali su ranije za Forbes BiH u Upravi, praveći presjek oduzete robe tokom jedne kalendarske godine.

Šta se dešava sa oduzetom robom, pitanje je koje intrigira?

“Roba koja se oduzme ima status privremeno oduzete robe, a nakon okončanih prekršajnih i krivičnih postupaka pred nadležnim sudovima UIO može određenu robu prodati ili uništiti. Konačnu odluku o tome donose nadležni sudovi u svakom pojedinačnom predmetu”, pojasnili su nam u UIO BiH.

Foto: Uprava za indirektno oporezivanje BiH

Otkup oduzete robe

Da se radi o ozbiljnim količinama i vrijednosti u novcu, potvrđuje podatak da je samo u prošloj godini izvršeno uništenje pravosnažno oduzete robe u iznosu od 2.303.903,49 KM. Roba koja se uništava je uglavnom akcizna roba poput cigareta jer je riječ o robi za koju se ne zna porijeklo i šta je sastavni dio takvih proizvodi, te se kao takva se ne može izložiti prodaji jer bi mogla biti štetna po zdravlje ljudi.

U 2023. godini održano je 17 javnih aukcija prvi i drugi put, te 29 direktnih prodaja, od kojih 10 po hitnom postupku na kojima je vršena prodaja oduzete robe.

U toku 2023. godine izvršena je prodaja robe za koju su se stekli uslovi za prodaju u ukupnom iznosu od 314.943,95 KM. Otkup oduzete robe, u toku 2023. godine izvršen je u Regionalnom centru Mostar i Sarajevo u ukupnom iznosu od 33.782,32 KM.