Ovo je 15 pristupačnih destinacija za putovanje u 2024. po izboru britanske Pošte

LIFESTYLE Forbes Srbija 12. apr 2024. 09:11
featured image

12. apr 2024. 09:11

Želite li da uzmete odmor koji je pristupačan u 2024. godini? Došli ste na pravo mjesto. Iako su troškovi putovanja ove godine porasli (za 3,1%), još može da se uštedi novac – ako znate gdje idete.

Novi izvještaj Britanske pošte je predstavio neke od najpristupačnijih destinacija za 2024. godinu.

Analizirajući snagu valute, lokalne cijene i osnovne troškove turističkih destinacija u 40 popularnih odmarališta širom svijeta, Izveštaj o novcu za odmor 2024. ističe neka od najjeftinijih mjesta za putovanje.

Izveštaj rangira destinacije na osnovu barometra koji uzima u obzir lokalnu cijenu osam ključnih turističkih potrepština – uključujući kafu, koka kolu, vino, vodu, kremu za sunčanje, sredstvo protiv insekata i tri obroka. I iako izvještaj ne uključuje faktore poput hotela i avio-karata, pomaže da se stekne dobar osjećaj o tome gdje će vaš novac najviše da se koristi.

Ovo je 18. godina kako Pošta objavljuje ovaj izvještaj. I dobra vijest: Cijene su pale u 25 destinacija na listi u odnosu na prošlu godinu.

Na vrhu liste kao najjeftinije mjesto za putovanje trenutno je Hoj An u Vijetnamu. Prema izvještaju Pošte, ukupna procjenjena cijena od 64,51 dolara dnevno za osnovne potrepštine na putovanju čini ovaj šarmantni dragulj ultimativnom destinacijom koja će pružiti najviše za vaš novac, a neće vas finansijski opteretiti.

Smješten na centralnoj obali Vijetnama, Hoj An mami posetioce gradom starim hiljadama godina koji je UNESCO uvrstio u svjetsku baštinu, slikovitim mjestom gdje ulice osvjetljavaju laternama vode do slikovitih prodavnica i tezgi sa uličnom hranom. Takođe je praktično smještena u blizini prelijepih plaža sa bijelim peskom – nekih od najlepših u Aziji.

Na drugom mestu je Kejptaun u Južnoj Africi, gdje dnevni trošak od 68,48 dolara za osnovne potrepštine obećava nezaboravno iskustvo uz pozadinu Stol planine i netaknutih obala. Ovde možete da uronite u živopisnu kulturu i uživate u jelima svjetskog kvaliteta (obrok od tri jela za dvije osobe u prosjeku košta manje od 44,14 dolara) što nema značajnog uticaja na budžet za putovanje.

Mombasa u Keniji zauzima treće mjesto na listi. Ova destinacija na obali Afrike na istoku mami svojim plažama sa bijelim peskom, živahnim pijacama i bogatim svahili naslijeđem, nudeći duboko iskustvo za putnike koji traže i opuštanje i kulturno istraživanje.

Envato Elements/wirestock

U iznenađujućem obrtu, Tokio u Japanu – pulsirajuća metropola gdje se tradicija susreće sa modernošću – osvaja četvrto mjesto na listi. Prema izveštaju Pošte, potrebno je samo 74,43 dolara dnevno za osnovnu turističku kupovinu. Pomoglo je i to što je cijena čaše vina (prosečno samo 4,56 dolara) i boce vode (prosečno 77 centi) doprinjela ovom rangiranju.

U Top 5 nalazi se Algarve u Portugalu, koji kombinuje kulturu, istoriju i prirodnu ljepotu. Sa svojim suncem okupanim plažama, šarmantnim selima i ukusnim morskim plodovima, Algarve pruža idilično bjekstvo putnicima koji traže pristupačan, ali obogaćujući odmor.

Evo 15 najvrijednijih mjesta prema izvještaju za 2024. godinu:

DestinacijaCijena u dolarima
Hoj An, Vijetnam64.51
Kejptaun, Južna Afrika68.48
Mombasa, Kenija69.96
Tokio, Japan74.43
Algarve, Portugal75.33
Šarm el-Šeik, Egipat77.36
Sunčana obala, Bugarska79.73
Kuta, Bali, Indonezija79.79
Marmaris, Turska83.27
Pafos, Kipar92.49
Penang, Malezija93.98
Puket, Tajland97.97
Delhi, Indija98.05
Kosta del Sol, Španija102.67
Montigo Bej, Jamajka109.76

Laura Biglej Blum, saradnica Forbes