Oko 97 posto internetskog prometa na planeti prolazi kroz podmorske kablove, a sada Google u dva nova ulaže milijardu dolara

featured image

11. apr 2024. 14:36

Google je najavio ulaganje od milijardu dolara u dva nova podmorska optička kabela za poboljšanje digitalne povezanosti između Sjedinjenih Država i Japana. Investiciju je najavio tokom posjete japanskog premijera Fumija Kishide Bijeloj kući na temu jačanja ekonomskih veza dviju zemalja, naročito na području odbrane i tehnologije, prenosi STA.

Google planira stvoriti nove optičke veze između Sjedinjenih Država, Japana i otoka i raznih teritorija u Tihom okeanu, te se očekuje da će one omogućiti raznolikije komunikacijske rute i eliminirati probleme s kašnjenjem za korisnike u regiji Tihog okeana i ostatku svijeta.

Tako je prvi podmorski kabel, nazvan Proa, trebao povezati Japan s američkim Marijanskim otočjem i Guamom, a drugi kabel, nazvan Taihei, trebao je spojiti Havaje i Japan. Time bi se proširio postojeći podmorski kabelski sistem koji povezuje američko kopno s Havajima, Fidžijem i Australijom.

Nakon što budu dovršene, očekuje se da će nove veze omogućiti raznolikije komunikacijske rute i ublažiti probleme s kašnjenjem za korisnike u regiji Tihog oceana, kao i u ostatku svijeta.

Meta, Google, Microsoft i Amazon posjeduju ili iznajmljuju gotovo polovinu dostupnog podmorskog propusnog obima, Foto: Profimedia

Većina podmorskih kabela u privatnim rukama

Objava milijarde dolara vrijedne investicije Googlea, koja je pod okriljem matične kompanije Alphabet, uslijedila je nakon zajedničke izjave američke i japanske vlade, u kojoj su pozvale istomišljenike na izgradnju pouzdane i otporne komunikacije mreže, javlja STA.

Kao što smo nedavno pisali na Forbesu Slovenija oko 97 posto internetskog prometa na planetu prolazi kroz podmorske kablove. Gotovo svi podmorski kabeli u vlasništvu su privatnih firmi. TeleGeography procjenjuje da Meta, Google, Microsoft i Amazon sami posjeduju ili iznajmljuju gotovo polovinu dostupnog podmorskog propusnog obima.