Kupac je ruski milijarder: Prodata tvornica čokolade Zvečevo

BIZNIS Forbes Hrvatska 27. mar 2024. 08:50
featured image

27. mar 2024. 08:50

Na Zagrebačkoj berzi je objavljeno da je poznata fabrika slatkiša iz Požege, Zvečevo, dobila novog vlasnika, kompaniju Flexway Adriatic.

Većinski vlasnik Zvečeva Zdravko Alvir prodao je više od 75 posto udjela u Zvečevu kompaniji Flexway Adriatic, odnosno zagrebačkoj podružnici kompanije Flexway čije je sjedište u Dubaiju. Zagrebačku kompaniji zastupa direktor Ilija Karamatić.

Kompanija Flexway Adriatic, kako je objavljeno na stranicama Zagrebačke berze, obavezna je da objavi javnu ponudu za preuzimanje ostatka udjela u Zvečevu. Drugi po veličini dioničar Zvečeva je Nenad Bakić s udjelom od 2,25 posto.

Vlasnik Flexwaya je, kako piše Nacional, jedan od ruskih milijardera, Denis Štengelov, vlasnik većinskog udjela u jednoj od vodećih ruskih prehrambenih kompanija, KDV-u. KDV se bavi i proizvodnjom konditorskih proizvoda i u njegovom je vlasništvu maloprodajni lanac Yarche! koji u Rusiji ima maloprodajnu mrežu s više od hiljadu supermarketa.

Štengelov je, prema dostupnim podacima, ruski državljanin koji godinama živi u Australiji, a navodno je zbog Ukrajine na listi sankcionisanih osoba. No, s obzirom na to da je kompanija povezana s njim bez očiglednih smetnji poslovala u otkupu dionica Zvečeva, ona po svemu sudeći nije na listi sankcionisanih u EU.

Shutterstock/Zdravko T

Bogatstvo Denisa Štengelova se procjenjuje na 1,3 milijardi dolara, a na Forbes globalnoj listi nalazi se na poziciji 2.133 (94. najbogatiji Rus).

Zvečevo je 2021. prodalo proizvodnju poznatih brendova jakih alkoholnih pića kompaniji JAP 1921, kompaniji kćerki poznatog distributera Alca iz Zagreba. Zagrebačka Alca preuzela je operativno upravljanje, pripadajuću imovinu i opremu poslovne cjeline jakih alkoholnih pića, prava intelektualne svojine i radnike.

Za sada nije poznato po kojoj je cijeni Flexway Adriatic kupio dionice, piše Lider, te treba pričekati ponudu za preuzimanje koju će ta kompanija objaviti. Inače, posljednja berzanska cijena dionica Zvečeva iznosi 8,10 eura, a zabilježena je 23. februara. Ovom transakcijom Zdravko Alvir izašao je iz vlasništva, pokazuju podaci Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), s obzirom na to da je broj dionicau većem paketu jednak njegovoj vodećoj poziciji među akcionarima slavonskog konditora.

Zdravko Alvir bio je predsjednik uprave Zvečeva od 2001. do 2014. kada je poziciju prvog čovjeka prepustio Marinu Pucaru. Nakon Pucarovog odlaska s vodeće pozicije u Zvečevu, u septembru 2016. vratio se u kabinet predsjednika Uprave, a 2019. se povukao na savjetničku poziciju. Kompanija je u to vrijeme prolazila kroz finansijske dubioze iz kojih je uspješno izašla 2022. završetkom predstečajne nagodbe. Kako navodi Lider, Zvečevo je prošlu godinu zaključilo s prihodima od 14,5 miliona eura, 37 posto više nego godinu ranije. Osjetno je smanjen i gubitak, sa 842.000 eura u 2022. na 174.000 eura u prošloj godini.