Zaposlenje će dobiti više od 700 radnika: Pogledajte novoizgrađenu fabriku njemačke firme Mahle koja će u aprilu biti otvorena u Laktašima

featured image

22. mar 2024. 15:42

Kako je ranije najavila, njemačka kompanija Mahle, ove godine proširit će svoje proizvodne kapacitete u Bosni i Hercegovini. U aprilu će u poslovnoj zoni Aleksandrovac u općini Laktaši, biti otvoren novi proizvodno-poslovni objekat Mahle Electric Drives Bosnia, jedan od najvećih u Bosni i Hercegovini.

Zgrada se prostire na 30.000 kvadrata

Izgradnju ovog modernog kompleksa radila je fima Baupartner iz Lukavca. Iako u svom portfoliju ima zavidan broj realiziranih projekata na kojima je angažirala 42 svoja inžinjera (60 ugovora godišnje), većinski vlasnik Baupartnera, Eldin Hadžibegović kaže da je ovo bio njihov najveći projekt do sada. Radili su kompletan proces od idejnog rješenja, glavnog projekta do sistema ključ u ruke.

“Izgradnja objekta je trajala godinu, s tim da smo prije toga radili na izradi projektne dokumentacije tri do četiri mjeseca, tako da je od ideje do upotrebne dozvole prošao neki period od godinu i po dana. Ponosni smo na period u kojem je projekt izgrađen. Firma se prostire na 30 hiljada kvadrata, te još dodatnih 30 hiljada kvadrata vanjskog uređenja, radi se o poslovno-proizvodnom objektu u kojem imate kancelarije, upravu, prateće sadržaje i sve ostalo, te proizvodne pogone Mahle-a”, kaže za Forbes BiH Hadžibegović.

Izgradnja zgrade trajala godinu, Foto: Baupartner
Većinski vlasnik Baupartnera, Eldin Hadžibegović kaže da je ovo bio njihov najveći projekt do sada

Mahle u Laktašima posluje dugi niz godina

Izgradnja zgrade završena je 28. decembra prošle godine, a u aprilu ove godine bit će njeno otvorenje.

Njemačka kompanija “Mahle” na teritoriji općine Laktaši posluje već dugi niz godina, a sada bi posao u njenim novim pogonima moglo dobiti više od 700 radnika iz BiH.

“Oni već sada imaju proizvodni pogon, puno manjih kapaciteta, a nakon što počnu sa radom i sa ovim novim pogonom, bit će to zaista veliki ekonomski poticaj za BiH, za tu regiju, jer ovo je jako stabilna firma koja radi kvalitetne proizvode za ino tržište, investitor kakav se poželjeti može”, govori Hadžibegović.

Njemačka grupacija Mahle bavi se proizvodnjom komponenti za automobilsku industriju, a kako je ranije izvijestio Forbes Slovenija, pozivajući se na “24 sata”, njena proizvodna u Šempetru u Sloveniji, u kojoj su se proizvodili starteri za sve vrste motora s unutarnjim izgaranjem, sada se seli u Aleksandrovac u Bosni i Hercegovini. Kako doznaje 24 sata, preseljenje u novu tvornicu već je počelo.