Bh. kompanija Energoinvest završila gigantski projekt u Africi vrijedan 100 miliona dolara

featured image

20. feb 2024. 17:32

Bh. kompanija Energoinvest nakon četiri godine rada završila je izgradnju 115 kilometara dugog dalekovoda 400 kV i 400/220/33kV trafostanice u Tanzaniji. Ovim projektom vrijednim 100 miliona dolara nekadašnji jugoslovenski privredni gigant polako se vraća na stare dane poslovne slave. Projekat nije važan samo za Energoinvest već i život Tanzanije, treće ekonomije po veličini u Africi, koja se zbog lošeg stanja svoje energetske infrastrukture, često suočavala sa redukcijama u snabdijevanju električnom energijom dužom i od 12 sati.

“Kada govorimo o naponskom nivou od 400 kV dalekovoda i posebno u djelatnosti izgradnje trafostanica moram napomenuti da je to nešto što ni onaj prijeratni Energoinvest nije mogao da napravi. Mi smo to danas uspjeli i izuzetno smo sretni i ponosni zbog toga”, kaže Bisera Hadžialjević, generalna direktorica Energoinvesta.

Glavni snabdjevač električnom energijom u tzv. bazenu Istočnoafričkih zemalja snabdijevanja električnom energijom bila je Etiopija. U projektu 400 kilovoltne mreže koja se gradila od Etiopije, preko Kenije do Tanzanije, bh. kompanija je uzela učešće u jednom dijelu mreže spajanja Tanzanije na 400 kilovoltnu mrežu.

Budući da se dalekovod nalazi na samo 70-ak kilometara udaljenosti od ulaza u Nacionalni park Kilimandžaro, turističku atrakciju koja značajno doprinosi ekonomiji Tanzanije, Elektroprivreda Tanzanije (Tanzania Electric Supply Company Limited -TANESCO) pred Energoinvest je postavila posebne zahtjeve kada je riječ o zaštiti životne sredine.

Tanzanija se zbog lošeg stanja svoje energetske infrastrukture, često suočavala sa redukcijama, Foto: Hemis/Alamy/Alamy/Profimedia

“Bilo je kompleksno i zahtjevno, podatak da visina stubova prelazi više od 80 metara, da pojedinačno teže od 30 do 70 tona, pokazuje kompeksnost projekta u projektovanju, ispitivanju i izgradnji”, kaže Aida Halilović, rukovoditeljica službe projektovanja u Energoinvestu i dodaje:

“Rijetko se ukaže prilika da neka kompanija iz male zemlje dobije dio projekta koji je tako veliki kao što je ovaj projekt interkonekcije elektroenergetskog sistema Kenije i Tanzanije”.

Koliku pouzdanost i kvalitet je pokazala bh. kompanija pokazuje i to da je ona stubove kakve je radila za svoju dionicu prodala francuskoj kompaniji koja ih je ugradila i na svojoj dionici.

Nakon što se završi testiranje projekta, uslijedit će i svečanost puštanja u rad elektroenergetskih objekata, koji će u mnogome promijeniti svakodnevni život stanovništva Tanzanije.

Energoinvest je krajem godine završio još jedan projekt, vrijednosti, 57,5 miliona dolara. Riječ je o trafostanici 400/220kV i 220/60kV u Alžiru, a kako kažu u ovoj kompaniji, tokom 2024.godine pred njima je izgradnja 400kV i 110 kV dalekovoda oko Tirane u Albaniji, čija vrijednost iznosi 19 miliona eura.