Izazivač iz Vijetnama: Proizvođač električnih automobila VinFast bilježi rekordne prihode

BIZNIS Forbes Hrvatska 23. feb 2024. 12:14
featured image

23. feb 2024. 12:14

U prošloj je godini VinFast iz Hanoia udvostručio prihode, uglavnom zahvaljujući domaćem tržištu, ali prisutni su već u SAD-u sa svojim sportskim terencem VF8, a najavljuju i otvaranje indijskog te indonezijskog tržišta.

Vijetnamska kompanija koja od 2021. godine proizvodi električna vozila, VinFast, skoro je udvostručila prihod u prošloj godini, kada je kompanija krenula i s prodajom svog sportskog terenca VF8 u SAD-u, kako piše Reuters. Poslovali su, međutim, s gubitkom.

Prihod im je dosegao 1,2 milijarde dolara, a u ovoj godini kažu da planiraju utrostručiti prodaju i proširiti se i na indijsko te indonezijsko tržište.

Još uvijek se, međutim, uveliko oslanjaju na domaću potražnju te je oko 70 posto isporuka vozila podružnici Green SM, operatoru taksija i pružatelju usluga leasinga, iza kojeg stoji VinFastov izvršni direktor Pham Nhat Vuong.

Lani su isporučili 34. 885 vozila, gotovo pet puta više nego u 2022. godini, ali manje je to od plana koji je ciljao 50 hiljada vozila.  

U ovoj godini najavljuju isporuku 100 hiljada vozila, a grade tvornicu u SAD-u koja bi trebala početi s radom u 2025. godini.

VinFastovi planovi u suprotnosti su prema najavama drugih proizvođača električnih automobila koji se spremaju za slabiju prodaju i smanjuju ulaganja zbog slabljenja potražnje na glavnim tržištima poput SAD-a.

VinFast je inače, kako navodi Reuters,  prošle godine uvrstio dionice u kotaciju američke burze i nakratko je dosegnuo tržišnu kapitalizaciju od 85 milijardi dolara, pretekavši Ford. U međuvremenu se spustila na 12 milijardi dolara.