Evropska centralna banka prošlu godinu završila je sa ozbiljnim gubitkom

featured image

23. feb 2024. 12:09

Evropska centralna banka (ECB) lani je zbog rasta kamata zabilježila gubitak od 1,3 milijarde eura, što je prvi put od 2004. godine da imaju negativan rezultat.

U borbi protiv inflacije, Upravno vijeće ECB-a podiglo je kamatne stope čak deset puta zaredom od aprila 2022. do novembra prošle godine, što je bio rekordan niz podizanja kamata. Kamatna stopa za operacije refinanciranja tako sada iznosi 4,50 posto što je najviša razina od prije posljednje globalne krize, navodi STA.

Kamatna stopa po kojoj banke deponiraju sredstva kod središnjih banaka eurozone, primjerice, iznosi četiri posto, što je najviša razina od uvođenja eura 1999. godine. 

ECB: Zadaća nam je borba protiv inflacije, a ne ostvarivanje profita

Posljedica toga su i veće kamate koje ECB plata centralnim bankama zemalja eurozone, zbog čega je i završila u gubitku, prenosi francuska novinska agencija AFP. Da banka nije iskoristila  6,6 milijardi eura koje je ranije izdvojila za rezervacije za pokriće gubitaka, gubitak bi bio puno veći, navodi AFP. 

Iz banke su prilikom objave rezultata istaknuli da gubitak nije problematičan i da neće utjecati na njihovo daljnje poslovanje.

“Naša zadaća  je održati stabilnost cijena, a ne ostvariti profit. Bez obzira na gubitke, možemo učinkovito poslovati i izvršavati svoju zadaću”, napisali su na mreži X. U objavi na svojim stranicama najavili su da će vjerojatno i sljedećih nekoliko godina poslovati s gubicima.

Ekonomisti očekuju da će ECB idućih mjeseci početi snižavati kamatne stope. Prema najavama čelnice ECB-a Christine Lagarde, prvo snižavanje kamata očekuje se na ljeto.