Kriza u tvornici električnih vozila: Vrijednost dionica pala za 15 posto nakon najave o otpuštanjima

BIZNIS Forbes 23. feb 2024. 07:58
featured image

23. feb 2024. 07:58

Cijena dionica američke kompanije za proizvodnju električnih vozila Rivian pala je za preko 15 posto u srijedu, nakon što je kompanija najavila kako će otpustiti 10 posto svojih uposlenika zbog sve težih uslova na tržištu.

Odluku o otpuštanjima u kompaniji objašnjavaju “ekonomskim i geopolitičkim nesigurnostima i pritiscima”, a osnivač i izvršni direktor RJ Scaringe u priopćenju navodi kako, iako kompanija “u potpunosti vjeruje u punu elektrifikaciju automobilske industrije,” ipak prepoznaje kratkoročne “izazovne makroekonomske uslove.”

Rivian je u srijedu također najavio kako će proizvodnja električnih vozila biti manja od prognozirane: 2024. godine proizvest će se 57.000 vozila, što je otprilike jednako kao i prošle godine, a ispod očekivanih 81.700 vozila, prenosi Reuters.

Pala cijena dionica

Cijena dionica Riviana u srijedu popodne je pala za oko 3,2 posto na 15,39 dolara, prije nego je u nekim trenucima potonula za još 17 posto nakon zatvaranja berzi. U šest popodne po lokalnom vremenu, cijena dionice iznosila je 13,04 dolara, 15,3 posto manje od cijene u trenutku zatvaranja berzi.

Odluka o otpuštanjima objavljena u nedjelju treća je za Rivian od srpnja 2022. godine, izvještava TechCrunch. Tog aprila kompanija je otpustila 6 posto svojih djelatnika, a još 6 posto otpušteno je prošlog februara.

Rivian je osnovan 2009. godine, a kompanija zasad prodaje električne kamione i električne SUV-ove. Očekuje se da će svoj treći, povoljniji model, R2, predstaviti u martu.

U januaru je cijena dionica kompanije pala nakon objave o kašnjenjima u isporuci i strahova zbog slabije potražnje za električnim vozilima – iako je cijena dionica Tesle u isto vrijeme rasla.

Prošle godine Rivian je isporučio 50.122 vozila, gotovo dvostruko više od 2022. godine.

Autor originalnog članka: Molly Bohannon, Forbes
Link: Rivian Stock Plummets 15% After Layoffs Announced
(Prevela: Nataša Belančić)