Pivo za tri eura, niže plate za žene i lošiji poslovi za niske muškarce: Ovo su programi nekih političkih stranaka na junskim izborima za EU parlament

featured image

4. jun 2024. 12:52

Do izbora za Evropski parlament ostala su još dva dana kao i zagonetka da li će uspon desničara značajno uzdrmati omjer snaga među 27 država članica. Međutim, oko 370 miliona birača, koliko se procjenjuje da ih u EU ima pravo glasa, od 6. do 9. juna će imati priliku glasati za političke opcije širokog spektra političkih ideja i zalaganja. Ukoliko ste mislili da ekscentrične političke ideje možete čuti samo na društvenim mrežama i neoficijelnim obraćanjima političara, sačekajte da pročitate zamisli nekih političara u Evropi koje javno iznose u kampanjama. Neke su komične, neke su toliko neozbiljne, dok ima i onih koji ostavljaju znak upitnika iznad glave, kako su uopće nekome mogle pasti na pamet.

Švedska Evil Chicken Party iznijela je program u četiri tačke kroz koje se zalaže za više slobode za korisnike interneta i veću fleksibilnost u korištenju digitalnog sadržaja zaštićenog autorskim pravima.

Foto: REUTERS/Yves Herman

“Dvije države”, rješenje za Njemačku

U Njemačkoj satirična stranka Die Partei (“Stranka”), koju su 2004. godine osnovali urednici jednog od najpoznatijih i nakontroveznijih njemačkih satiričnih časopisa “Titanic” se zalaže da cijena piva u Evropi iznosi tri eura po litri, a za Njemačku predlažu “rješenje sa dvije države”. Možda vam ovi prijedlozi zvuče neozbiljno, ali ova partija je pokazala kako politika može postati satira i obratno, te je na posljednjim evropskim izborima, 2019., imala dva evropska zastupnika.

Iz Njemačke na izbore izlazi i Stranka za istraživanje konvencionalnog medicinskog pomlađivanja, koja tvrdi da će “starenje uskoro biti izlječivo”. Na svojoj službenoj stranici ova stranka opisuje EU kao “najbolje mjesto na svijetu” za “istraživanje produženja zdravog života”. U svom predizbornom programu za evropske izbore ona traži dodatnih 40 milijardi eura iz budžeta EU koji bi se godišnje ulagali u “istraživanja pomlađivanja”. Tim bi novcem ova partija osnovala evropski institut koji će istraživati ​​metode liječenja bolesti i oštećenja povezanih sa starenjem, čime bi Evropa trebala postati globalni pionir u ovoj oblasti. Kako bi se poboljšala saradnja u istraživanju, ona poziva na standardizaciju medicinske dokumentacije i biobanki, te da starijim osobama treba omogućiti više učestvovanja u medicinskim studijama.

U tekstu koji je izvorno objavljen na Forbes Portugal, navodi se i stranka “Zajednički jezik esperanto” koja će se naći na glasačkim listićima u Francuskoj. Grupa političara okupljenih oko ove stranke pozivaju, ne samo na učenje esperanto jezika, već i da on postane jedan od službenih jezika EU.

Švedska Evil Chicken Party iznijela je program u četiri tačke kroz koje se zalaže za više slobode za korisnike interneta i veću fleksibilnost u korištenju digitalnog sadržaja zaštićenog autorskim pravima, Foto: Reuters

Pjevač i komičar na listi

Francuska ove godine ima rekordan broj prijavljenih stranaka za EU izbore. Čak 37 listi će tražiti svoje mjesto u EU parlamentu, od čega će polovina njih prema posljednjim anketama, vjerovatno uzeti tek pet posto izbornog kolača, ali svejedno, neke od njih bi mogle iznenaditi i osvojiti svoju stolicu u EU parlamentu.

Pjevač Francis Lalanne predvodi listu “Slobodna Francuska”, a na trećem mjestu je komičar Dieudonne. Zajedno predlažu alternativu političkoj diktaturi, protiv “Republike”, što je po njima “suprotno od demokratije”. “Slobodna Francuska” brani izlazak iz Evropske unije. Francis Lalanne važi za vrlo kontroverznog zbog svojih stavova protiv vakcina, dok je komičar Dieudonné, osuđen za antisemitizam i prisvajanje imovine kompanije.

U Italiji postoji nekoliko neobičnih lista. “Sloboda” koju predvodi Cateno De Luca i njegova nova stranka Libertà koja funkcionira kao krovna organizacija za više nezavisnih stranaka. Orjentacija im je različita, regionalistička, a paradoksalno i protivnik su integracija u EU.

U Poljskoj, krajnje desna stranka KORWiN, nazvana po svom vođi, Januszu Korwin-Mikkeu, bivšem zastupniku u poljskom i Evropskom parlamentu, također je na listi. Nakon što je prošle godine njegova stranka izgubila na izborima u Poljskoj Janus je izjavio da žene ne bi trebale imati pravo glasa. Poznat po mizoginim komentarima, negira postojanje holokausta i simpatizira ruski ekspanzionizam.

Izbori će biti održani u 27 zemalja članica EU, Foto: REUTERS/Yves Herman

Proruske političke opcije

Desničarski političar smatra da bi žene trebale zarađivati ​​manje od muškaraca jer su “slabije”, “manje” i “manje inteligentne”. Govoreći 2017.godine o rodnoj razlici u plaćama pred gotovo praznim Evropskim parlamentom kazao je da žene trebaju primati manju plaću od muškaraca jer su manje inteligentne te bi trebale moći glasati tek kad uđu u menopauzu. Također, zalaže se za davanje najgorih poslova niskim muškarcima.

U Finskoj, ultranacionalistička Stranka istine ima samo jednog kandidata za zastupnika u Evropskom parlamentu, i to nije predsjednica stranke Jaana Kavonius, koju sudovi gone zbog 34 optužbe za klevetu.

Stranka smatra da je prema finskom ustavu EU nezakonita tvorevina i traži da je Finska napusti. Stranku istine opisuju i kao rusofilsku zbog svojih želja za snažnim ekonomskim, političkim i kulturnim odnosom sa Rusijom, a također želi zaustaviti ono što vidi kao “lažno novinarstvo” koje će proglasiti ilegalnim, i zatvoriti sve one koji se njime budu bavili. Stranka opisuje Vladu kao mafijašku mrežu i želi napustiti NATO.U jednom od svojih posljednjih javnih pojavljivanja, Kavonius je otišla na proteste protiv sistema obučena kao princeza Leia iz Ratova zvijezda, noseći i svjetlosni mač kako bi osudila navodnu korupciju države i “brojne nezakonitosti” EU.