Šef Mete Zuckerberg ulaže u startup koji odmiče djecu od zaslona pametnih telefona

featured image

23. jun 2024. 08:51

Britanska tvrtka Yoto proizvodi uređaje bez zaslona koji emitiraju priče za djecu. Taj startup koji popularizira zabavu bez zaslona podupire i šef Mete

Startup Yoto je prema Montessori principima učenja kroz igru dizajnirao audio uređaj za djecu, a za to svoj izum dobio je veliku podršku šefa Mete Marka Zuckerberga. Vlasnik Facebooka, WhatsAppa, Instagrama i niza drugih internetskih tvrtki ušao je sad i u svijet bez ekrana, piše Euronews.

Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan predvode ulagače u novoj rundi prikupljanja kapitala koju je pokrenuo startup Yoto. Njihova filantropska investicijska tvrtka Chan Zuckerberg Ventures uložila je oko 10,3 milijuna eura od ukupno prikupljenih 21,45 milijuna eura investicija.

Tržišna kapitalizacija Yota je 169,7 milijuna eura, a lansirali su ga 2015. godine poduzetnici Ben Drury i Filip Denker.

“Mučili su nas učinci prekomjernog vremena koje mala djeca provode ispred ekrana. Potencijalne negativne posljedice toga su poremećaj sna, sporiji razvoj fine motoričke kontrole i ovisnost o ekranima. Iako smo tehnofili i veliki pobornici interneta i tehnologije, to nas je natjeralo da dvaput razmislimo o tome hoćemo li djecu staviti pred ekran”, objasnili su osnivači tvrtke koja je razvila audio uređaj namijenjen djeci od tri do 12 godina.

Uređaj se spaja s bluetoothom i može se koristiti bez povezivanja s pametnim telefonom. Na vrhu uređaja je utor u koji korisnik može staviti audio kartice s pričama, podcastovima i drugim sadržajima poput glazbe. Dizajneri uređaja su namjerno odustali od zaslona.

Iako učinci korištenja zaslona na mlade mozgove još nisu u potpunosti razjašnjeni, neke studije sugeriraju da produljena uporaba tijekom određenog vremenskog razdoblja može dovesti do poteškoća sa spavanjem i problema s koncentracijom.

Jedan od prvih ulagača u startup je bivši član Beatlesa Paul McCartney koji je za korisnike Yoto uređaja ekskluzivno omogućio slušanje dviju pjesama s novog albuma – Hey Grandude iHey Nandude.

Chan Zuckerberg Ventures već ima oko deset posto udjela u Yotu koje je stekao prošle godine.