Evropski potencijal umjetne inteligencije ugrožen političkom nesigurnošću u Francuskoj

featured image

23. jun 2024. 08:48

Dolazak krajnje desnice na vlast u Francuskoj mogao bi utjecati na smanjenje broja stranih radnika i investicije u Francusku. Mogao bi negativno utjecati i na razvoj startupa koji se bave umjetnom inteligencijom. Zakon EU o umjetnoj inteligenciji također ne pomaže razvoju europske AI industrije.

Konkurentnost Europske unije na području umjetne inteligencije u odnosu na SAD i Kinu mogla bi biti ugrožena zbog francuske političke nestabilnosti uzrokovane stajalištem krajnje desnice o imigracijskim kontrolama i ograničenjima stranih ulaganja.

Euronews navodi kako su europske burze bile osjetno slabije od američkih protekla dva tjedna otkad su održani europski izbori.

Dok je Wall Street dosegao rekorde svih vremena na usponu predvođenim umjetnom inteligencijom, referentne vrijednosti u Europi i dalje su pod pritiskom, naglašavajući oslabljeno investicijsko povjerenje na regionalnom tržištu.

Većina glavnih tržišta dionica pratila je rast Wall Streeta, koji je prvenstveno potaknut dionicama povezanim s umjetnom inteligencijom. Američki tehnološki divovi bili su posebno jaki. Nvidia je u mjesec dana porasla 47 posto, Apple 13, Broadcom 29, a Micron Technology 22 posto.

Evropske burze pod utjecajem banaka u energetskih tvrtki

Za usporedbu, tehnološke kompanije manje utječu na europska tržišta dionica. Veći utjecaj imaju banke i energetske tvrtke. Na te su sektore, međutim, znatno utjecale političke neizvjesnosti, a posebno na dionice francuskih banaka. Od deset najvrjednijih kompanija u S&P 500, osam su tehnološki divovi, dok su u Euro Stoxx 600 samo dvije tehnološke kompanije.

Različita kretanja na burzama naglašavaju stalne izazove s kojima se Eurozona suočava – nedostatak konkurentnosti u tehnološkom napretku.

Francuska je posljednjih godina postala središte umjetne inteligencije u Europi, s obzirom na njezinu politiku podržavanja najsuvremenije tehnologije. To uključuje značajne uspjehe s AI startupima kao što su Mistral AI i H. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je prednost davao podršci tehnološkim tvrtkama, olakšavajući im zapošljavanje kvalificiranih radnika iz inozemstva.

Desnica protiv stranih radnika

Međutim, francuska politička nervoza mogla bi naštetiti ambicijama zemlje u vezi s umjetnom inteligencijom. Čelnica krajnje desne stranke Marine Le Pen pozvala je na “Francuska na prvom mjestu” i protekcionistički program, uključujući smanjenje broja radnika migranata i nametanje veće kontrole stranih ulaganja.

Ovo stajalište predstavlja rizik za plan Emmanuela Macrona da privuče do 15 milijardi eura ulaganja u područjima uključujući tehnologiju, umjetnu inteligenciju i farmaceutiku, koji je najavljen na godišnjem summitu “Izaberite Francusku” prije mjesec dana.

Na summitu je Microsoft najavio da će uložiti četiri milijarde eura u Francusku za upravljanje novim podatkovnim centrom usmjerenim na umjetnu inteligenciju. Amazon je također otkrio plan ulaganja od 1,2 milijarde eura za podatkovni centar za svoju AWS jedinicu u oblaku i skladište za maloprodajne operacije. Glavna prijetnja koju bi vlada krajnje desnice mogla predstavljati ovim projektima je ograničenje zapošljavanja kvalificiranih radnika migranata, budući da Le Pen poziva na davanje prednosti domaćem zapošljavanju.

Hugo Weber, voditelj javnih poslova tvrtke za e-trgovinu Mirakl, rekao je za Reuters da bi stranka National Rally mogla potkopati sposobnost francuskih startupa da zaposle tehnološke talente, posebno u AI.

Ostali izazovi s kojima se Eurozona suočava uključuju regulatorna pitanja i potrošnju energije za podatkovne centre.

Zakon EU o umjetnoj inteligenciji, koji će stupiti na snagu u srpnju, opisuje rizike za zabranjene sustave umjetne inteligencije, kao što su društveno bodovanje, manipulativne ili prijevarne tehnike i kompilacija baza podataka za prepoznavanje lica.

Osim toga, postoji zabrinutost da bi potrošnja energije u podatkovnim centrima usmjerenim na umjetnu inteligenciju mogla dovesti do rasipanja stambenog grijanja. Strani će se projekti nedvojbeno suočiti s izazovima u ispunjavanju svih regulatornih zahtjeva.