Na šta treba obratiti pažnju da vas račun za mobilni telefon ne šokira nakon praznika

featured image

22. jun 2024. 21:22

Korisnici mobilnih telefona mogu telefonirati, slati poruke, gledati filmove ili surfati internetom u svim zemljama EU po istim cijenama kao i kod kuće, podsjetila je Agencija za komunikacijske mreže i usluge (Akos) pred početak praznika. Međutim, roming je skuplji na nekim drugim popularnim destinacijama, pa Akos savjetuje korisnicima da isključe ili ograniče prijenos podataka, prenosi STA.

Zemlje koje nisu članice EU, gdje također vrijede pravila posjete kao kod kuće, su Island, Lihtenštajn i Norveška. U ovim zemljama operateri možda neće naplaćivati ​​više za korištenje mobilnog telefona nego u kućnoj mreži.

U područjima koja su fizički unutar EU, ali blizu njenih granica, može se dogoditi da telefon automatski promijeni mrežu i pređe na operatera izvan EU, upozorava Akos, Foto: Profimedia

Operater mora obavijestiti korisnika o količini prijenosa podataka koju je korisnik uključio u svoj paket prilikom prve prijave u stranu mrežu. To je navedeno u paketu pretplate i također nije nužno isto kao što korisnik ima u Sloveniji, dodaju.

Obratite pažnju na pogranična područja EU

Bez obzira na sve povoljnije uslove u kontekstu “posjećivanja kao kod kuće”, kako bi se izbjegli neočekivani troškovi korištenja mobilnog telefona i prijenosa podataka, prema upozorenjima Akosa, posebno treba biti oprezan kada se putuje u područja koja su pogranična područja EU, prenosi STA.

“U područjima koja su fizički unutar EU, ali blizu njenih granica, može se dogoditi da telefon automatski promijeni mrežu i pređe na operatera izvan EU”, naglasili su. Takve lokacije su, na primjer, pogranična područja Hrvatske, neka grčka ostrva, do kojih dolazi turska ili albanska mreža, granična područja u Francuskoj, Njemačkoj, Lihtenštajnu i Austriji, gdje se telefon može prebaciti na švicarsku mrežu, Kipar, gdje prelazak na tursku mrežu može se obaviti operaterom.

Provjerite troškove hostinga

Provjerite troškove hostinga

Akos preporučuje da korisnici prije putovanja provjere troškove rominga kod svog mobilnog operatera i, u slučaju velikih troškova, isključe prijenos podataka ili ga ograniče na najnužnije. Najčešće zemlje u koje slovenački korisnici vole da putuju i gdje ne mogu da budu domaćini po istim cijenama kao kod kuće su Turska, Crna Gora, Egipat, Velika Britanija, Švicarskoj, Bosna i Hercegovina, Albanija i Srbija.

Operateri im u većini slučajeva dozvoljavaju zakup usluga, koje su obično znatno povoljnije od uobičajenih cijena hostinga. Komunikacija je moguća i pristupom putem WiFi mreže, koja je takođe besplatna na mnogim mjestima u inostranstvu, prenosi STA.