Hoće li modni mogul poput Logana Roya svoju djecu držati u neizvjesnosti: Ko će rukovoditi carstvom od 400 milijardi eura?

featured image

22. jun 2024. 08:30

Logan Roy kojeg igra fantastični škotski glumac Brian Cox, neprikosnoveni je vladar porodičnog poslovnog imperija, čije troje djece pokušavaju zasjesti u njegovu stolicu i preuzeti vođenje velike imperije koju je stvarao njihov otac.

Svakom od njih, životnom mudrošću „naoružan“ Roy, u HBO-ovom hit serijalu od četiri sezone “Nasljednici””, ulijeva nadu da bi mogli preuzeti kormilo porodičnog biznisa, ali se konkretno ne odlučuje ni za jedno od svoje troje djece.

Na drugom kraju svijeta, u Francuskoj, u realnom životu, odluku  tome ko će preuzeti rukovođenje modnim porodičnim carstvom, vrijednim 400 milijardi eura, Bernard Arnault, njegov izvršni direktor, predsjednik i kontrolni akcionar, također, još uvijek javno ne otkriva, ali The Economist u tekstu pod naslovom „Ko će voditi luksuzno carstvo LVMH?“, pretpostavlja da Arnault procjenjuje svoje nasljednike, te citira Erwana Rambourga iz banke HSBC, koji vidi tri moguća scenarija sukcesije. Jedan je da bi ga mogla naslijedi najstarija kćerka, 49-godišnja Delphine, koja je od 2000. godine napredovala kroz Dior i Vuitton, drugi je ustoličenje 31-godišnjeg Alexandrea, koji je dobro prošao kao šef Rimowe, njemačkog proizvođača prtljaga, a treći scenarij je da pet nasljednika vodi pet odjela grupacije.

Bernard Arnault, Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Petero djece uveo u biznis

Svoje petero djece, baš kao i Roy, Arnault je uveo u porodični biznis u nadi da će ga jednog dana zamijeniti. Oni danas rade za njega i dvoje od njih već sjedi u upravnom odboru kompanije, kćerka Delphine i sin Antoine iz prvog braka, te bi im se uskoro trebala pridružiti i braća Alexandre i Frédéric. (Bernard je troje djece dobio sa sadašnjom suprugom). Najmlađi sin Jean, koji ima samo 26 godina, još uvijek se ne pominje kao opcija za ulazak u upravu.

Ono što se u ovom trenutku zna je da Bernard Arnault rukovoditi LVMH-om može još pet godina, i to zahvaljujući odluci dioničara, koji su vođeni njegovim dobrim poslovnim rezultatima, u martu 2022. godine odlučili promijeniti statut i granicu penzionisanja za poziciju generalni direktor sa 75 podići na 80 godina.

Arnault je nerijetko na prvom mjestu Forbesove liste najbogatijih miijardera i svoje carstvo koje danas okuplja i kultne kompanije Louis Vuitton, Givenchy i Fendi, počeo je graditi 1984. godine akvizicijom Christian Diora. Sa tržišnom vrijednošču koja je znala premašiti i 486 milijardi dolara, LVMH je zauzeo 10. mjesto najvećih svjetskih kompanija.

Bernard Arnault sa kćerkom Delphine Arnault, Foto: REUTERS/Charles Platiau

Pitanje planiranja sukcesije izuzetno je važno

On još nikada nije eksplicitno javno obznanio ko bi ga od njegovo petero djece, koje je od mladih dana vodio sa sobom na poslovna putovanja i pregovore i navdno ih ponaosob ispituje o unaprijed pripremljenim poslovnim temama tokom mjesečnog ručka koji se održava u sjedištu LVMH-a u Parizu, mogao naslijediti, ali je, podsjeća Wall Street Journal, stavio do znanja da će odluka temeljiti na zaslugama.

Sve petero njegove djece u ovom trenutku imaju izvršne uloge u kompaniji.

Delphine je zvršna direktorica i predsjednica Christian Diora, drugog najvećeg brenda LVMH-a, osim što je članica upravnog odbora LVMH, ona je također član odbora Puccija, Loewea i Celine, a nedavno je, piše Observer, imenovana u odbor galerije Gagosian.

Antoine je izvršni direktor Christian Dior SE, holding kompanije koja posjeduje većinu Arnaultovog udjela u LVMH-u.

Alexandre je izvršni potpredsjednik kompanije Tiffany & Co, koju je LVMH kupio 2021. za 15,8 milijardi dolara. Frederic je izvršni direktor proizvođača satova TAG Heuer, dok je najmlađi Jean direktor marketinga i razvoja u Louis Vuittonovom odjelu satova.

LVMH nije jedini luksuzni brend sa porodičnim upravljanjem. Ostali, uključujući Hermès, Chanel, Prada, Zegna i Ferragamo, također se pridržavaju ove tradicije. Ali LVMH se ističe kao najveći luksuzni konglomerat više brendova koji pretežno kontroliše jedna porodica. Pitanje planiranja sukcesije zato je izuzetno važno, kako bi porodična tradicija i bogatstvo nastavili živjeti pod kontrolom porodice osnivača.