Objavljena lista zemalja sa najviše patenata za generativnu AI: Kina daleko ispred Amerike

TEHNOLOGIJA Forbes 5. jul 2024. 12:48
featured image

5. jul 2024. 12:48

Kina nadmašuje SAD u globalnoj trci za patente u oblasti generativne vještačke inteligencije (AI), otkrio je u četvrtak novi izvještaj Ujedinjenih nacija, ostavljajući Sjedinjene Države i druge nacije daleko iza dok se bore za stratešku prednost i vodstvo nad ovom transformativnom tehnologijom.

Kina je prijavila više od 38.000 patenata za generativne AI izume od 2014. godine, prema Svjetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu (WIPO), agenciji UN zaduženoj za nadgledanje međunarodnog priznanja patenata i drugih pitanja.

Generativna vještačka inteligencija je AI softver sposoban da generiše rezultate poput teksta, slika, videa i zvuka kao odgovor na upit, a generativni AI izumi uključuju četbotove poput ChatGPT-a i Kloda, generatore slika poput Fajerflaja, čak i naučne alate poput AI-a za strukturu proteina sa MIT-a, Fejm Difa i Gugl Dipmajnd, Alfafold.

Ova cifra, koja ne uključuje druge oblike AI-a kao što je autonomna vožnja, otkriva da je Kina prijavila više patenata za izume koji uključuju generativni AI nego sve druge zemlje zajedno, čineći 70% od više od 50.000 patenata prijavljenih u posljednjoj deceniji.

SAD, sa skoro 6.300 patenata od 2014. godine, zaostaje na drugom mjestu, sa manje od šestine kineskog ukupnog broja, dok su Južna Koreja (4.155), Japan (3.409) i Indija (1.350) na trećem, četvrtom i petom mjestu, praćeni Ujedinjenim Kraljevstvom (714), Njemačkom (708), Kanadom (549) i Izraelom (311).

DržavaBroj patenata
Kina38.000+
SAD6.200+
Južna Koreja4.155
Japan3.409
Indija1.350
Ujedinjeno Kraljevstvo714
Nemačka708
Kanada549
Izrael311

Iako veliki broj patenata svakako ukazuje na snage Kine u istraživanju i razvoju, Van An Li, docent za pravo intelektualne svojine na Univerzitetu Duram u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekla je za Forbes da to „ne otkriva cijelu priču“.

„Količina patenata ne odražava nužno njihov kvalitet ili uticaj inovacija“, rekla je Li, objašnjavajući da mnogi mogu biti „niskog značaja“ ili predstavljaju „inkrementalna poboljšanja umjesto revolucionarnih napredaka“.

„U kontekstu AI-a, postoji nesporna konkurencija između Kine i SAD-a“, rekla je Li, opisujući Kinu kao „strašnog konkurenta“. Ali podaci o patentima slikaju samo doo slike, naglasila je Li. „Da bismo dobili sveobuhvatnije razumijevanje, trebalo bi da pogledamo i druge indikatore, kao što su aktivnost startap kompanija, što može ukazivati na zdravlje inovacionog ekosistema“, kao i stopu po kojoj se patenti komercijalizuju. Uzimajući ovaj širi pogled koji se primenjuje na AI, Li je rekla da SAD ima „robustan inovacioni ambijent“, ukazujući na mnoge AI startap kompanije koje se pojavljuju.

Globalno, kineski giganti Tencent, Ping An Insurance Group i Baidu posjeduju daleko najviše patenata za generativni AI, saopštio je WIPO. Oni imaju višestruko više patenara od ostalih na globalnoj listi 10 najboljih. Kineski entiteti čine šest od 10 najvećih globalnih nosilaca patenata za generativni AI u posmatranom periodu, rekao je WIPO, pri čemu je Kineska akademija nauka jedina istraživačka organizacija u prvih 10. IBM, koji je na petom mjestu globalno, ima najviše patenata od bilo koje američke kompanije.

KompanijaBroj patenata
Tencent Holdings2.074
Ping An Insurance Group1.564
Baidu1.234
Kineska akademija nauka607
IBM601
Alibaba571
Samsung Electronics468
Alphabet/Google443
Bytedance418
Microsoft377

Generativni AI čini samo 6% globalnih AI patenata, ali broj novih prijava brzo raste poslednjih godina, naveo je WIPO. Više od četvrtine generativnih AI patenata podnijeto je samo u 2023. WIPO navodi da video i slikovni podaci dominiraju generativnim AI patentima, sa oko 18.000 izuma, praćeni izumima za tekst (13.494) i govor i muziku (13.480).

Generativni AI može se primijeniti u širokom spektru sektora i WIPO je rekao da bi u budućnosti mogao pomoći u dizajniranju novih lijekova, pokretanju četbotova za korisničku podršku i poboljšanju dizajna proizvoda i autonomne vožnje. Posebno se čini da će nauke o životu doživjeti promjene, predviđa WIPO, sa brojem GenAI patenata koji koriste molekularne, genske i proteinske podatke koji „brzo rastu“ posljednjih godina prosječnom godišnjom stopom rasta od 78% u posljednjih pet godina.

Iako je generativni AI prisutan godinama, interesovanje za ovu tehnologiju i njena primjena brzo su rasli. Izlazak OpenAI ČetGPT asistenta 2022. godine označio je poseban prelomni trenutak, pokrenuvši globalnu trku među kompanijama koje razvijaju i primijenjuju AI alate. Mekinsi procjenjuje da rastuća generativna AI ekonomija može dodati do 4,4 biliona dolara godišnje vrijednosti globalnoj ekonomiji, što znači da bi kontrolisanje ključnih izuma putem patenata moglo biti veoma unosno. Postoje i strateške prednosti ove tehnologije, a globalne sile kao što su SAD i Kina su kontrolu nad njom i postizanje uspjeha postavile kao nacionalne prioritete.

AI Kina
Shutterstock/William Potter

Nije samo AI oblast u kojoj Kina vodi, rekla je Li, koja je objasnila da Kina nadmašuje SAD kada je riječ o prijavama patenata u svim oblastima već godinama. Iako veliki broj patenata ukazuje na istraživačke kapacitete, visoke investicije i tehnološku sposobnost, postoje i drugi načini da se objasni trend, rekla je Li.

„Različite zemlje imaju različite politike i prakse u vezi sa patentima“ koje mogu iskriviti ili naduvati brojke a da ne odgovaraju stvarnoj inovaciji u stvarnom svijetu, objasnila je Li. U Kini, takvi faktori uključuju državne subvencije, poreske olakšice i socijalne beneficije za podnosioce patenata, što može podstaknuti prijave radi prikupljanja beneficija umjesto zaštite pravih otkrića. Prijave patenata mogu biti motivisane i drugim razlozima kao što su traženje državnog posla, unapređenje ili izgradnja reputacije, rekla je Li.

Robert Hart, novinar Forbes