Musk ponovo u sukobu sa Bidenovom administracijom oko interneta u ruralnim sredinama

TEHNOLOGIJA Forbes 24. jan 2024. 10:32 > 24. jan 2024. 10:33
featured image

24. jan 2024. 10:32 > 24. jan 2024. 10:33

Predsjednik SAD Jeo Biden najavio je ulaganje od 82 miliona dolara u brzi internet u ruralnoj oblasti u Sjevernoj Karolini, što je izazvalo kritike izvršnog direktora i osnivača kompanija Tesla i SpaceX Elona Muska, koji je nedavno izgubio ugovor sa SAD od skoro 900 miliona dolara za pružanje internet usluga preko Starlinka.

Saopštenje Bidenove administracije izazvalo je i kritike komesara Američke federalne komisije za komunikacije (FCC) Brendana Cara, republikanca kojeg je imenovao još predsednik Trump.

On je rekao da nova investicija košta 5.125 dolara po lokaciji u poređenju sa procenjenim nižim troškovima od 1.377 dolara po domaćinstvu koje bi vlada potrošila da se obnovi subvencija kompaniji SpaceX iz Fonda za ruralne digitalne mogućnosti.

Međutim, Starlink takođe zahtijeva skupu satelitsku opremu čija je početna cijena 599 dolara i biće potrebna nadogradnja u narednom periodu.

Govoreći o novoj investiciji na jednom događaju prošlog petka Biden je rekao da se „optički kabl već polaže u zemlju u momentu dok govori”, i da to ne zahtijeva dodatno ulaganje u opremu koja je Starlinku potrebna da bi funkcionisao.

Musk je odluku Bidenove administracije nazvao „ludom“ i dodao da Starlinkove mogućnosti propusnog opsega „premašuju“ definiciju širokopojasnog pristupa velike brzine.

Brojke

Ukupan iznos subvencija koje je SpaceX zatražio 2020. nakon „kratke“ aplikacije za pristup subvencijama Fonda iznosi 885.509.638,40 dolara.

Prvobitna ponuda kompanije bi donijela brzi internet na 642.925 lokacija u 35 država. Ovako je Car procijenio troškove Starlinka po domaćinstvu u domovima u Sjevernoj Karolini.

Iz javnih evidencija nije jasno da li je Sjeverna Karolina bila jedna od država u kojima je SpaceX htio da radi.

Tayler Cooper, glavni urednik u BroadbandNov, nezavisne istraživačke organizacije koji poznaje ove prilike rekao je za Forbes da je ova situacija pokazatelj da nijedan internet provajder neće biti u mogućnosti da pruži usluge za celu Sjevernu Karolinu, a kamoli za druge ruralne dijelove zemlje koji trenutno zaostaju u pristupu internetu.

U.S. President Joe Biden departs the White House for North Carolina, in Washington, U.S., January 18, 2024. REUTERS/Evelyn Hockstein REFILE – QUALITY REPEAT

„Činjenica je da je optički internet jedina tehnologija, za koju danas znamo, koja je sposobna da ispuni predviđene zahtijeve u narednih 10 godina. To je jedina konekcija koja je spremna da u potpunosti podrži novonastale tehnologije, što čini implementaciju te infrastrukture vitalnom za našu budućnost”, rekao je Cooper za Forbes.

On je naveo da je Starlink i dalje „fantastična opcija“ za ruralne dijelove Amerike i da federalno finansiranje uvijek treba da daje prioritet tome.

Pozadina slučaja

Ugovor SpaceX sa saveznom vladom zvanično je odbijen u decembru, dvije godine nakon što je poslata prijava. Prema FCC-u, kompanija nije mogla da ispuni zahtijeve programa za finansiranje.

Car je u decembru rekao da je FCC otkazao ugovor neposredno nakon što je predsjednik Biden „dao zeleno svetlo“ federalnim vlastima da sprovedu istragu u vezi sa ugovorom Elona Muska o preuzimanju kompanije Twitter u novembru 2022.

Car je takođe rekao da će otkazivanje koštati vladu „više novca“ da bi seoskim područjima obezbijedio brzi internet.

„Proširenje brzih optičkih linija do ovih oblasti vjerovatno će koštati negdje oko tri milijarde dolara na osnovu prethodnih obrazaca licitiranja i analize, a i više kada počnete da uzimate u obzir inflaciju“, naveo je Car. Bijela kuća nije komentarisala odluku FCC u decembru.

Bidenova najava u petak bila je samo mali dio predsjednikovog internet plana, koji ima za cilj da poveća brzi pristup internetu za milione u ruralnim oblastima širom zemlje.

Još oko 16.000 domova je najnovije proširenje Plana pristupačne povezanosti, koji je već donio uštedu od oko 440 miliona dolara za više od 880.000 domaćinstava u Sjevernoj Karolini, prema navodima iz Bijele kuće.

Zakari Folk, novinar Forbes