Meta Marka Zuckerberga upravo je dobila loše vijesti

featured image

2. jul 2024. 14:11

Meta Marka Zuckerberga upravo je dobila loše vijesti u Evropskoj uniji.

Evropska komisija, izvršna ruka EU, u ponedjeljak je objavila svoje preliminarne nalaze da je Metin model oglašavanja “plati ili privoli” u suprotnosti sa Zakonom o digitalnim tržištima bloka .

Meta je uvela ovaj model u EU 2023. godine nakon što su evropski regulatori 2022. godine presudili da Meta mora dozvoliti korisnicima da odustanu od personaliziranih oglasa na osnovu njihove aktivnosti na društvenim platformama. Model zahtijeva od korisnika da plaćaju mjesečnu naknadu kako ne bi vidjeli reklame na Facebooku i Instagramu ili primali personalizirane oglase kako bi nastavili koristiti besplatnu verziju.

U ponedjeljak su regulatori EU rekli: “Prema preliminarnom mišljenju Komisije, ovaj binarni izbor prisiljava korisnike da pristanu na kombinaciju svojih ličnih podataka i ne uspijeva im pružiti manje personaliziranu, ali ekvivalentnu verziju Metinih društvenih mreža”, objavila je komisija u ponedjeljak .

Meta sada ima priliku da pismeno odgovori na preliminarne nalaze. Komisija će svoju istragu završiti u roku od 12 mjeseci od početka 25. marta, piše Business Insider.

Ako regulator na kraju utvrdi da Meta nije usklađena, mogla bi se suočiti s kaznama do 10% svog globalnog prihoda.

Portparol Mete je rekao: “Pretplata bez oglasa slijedi smjernice najvišeg suda u Evropi i u skladu je sa DMA. Radujemo se daljem konstruktivnom dijalogu sa Evropskom komisijom kako bismo ovu istragu priveli kraju.”

Prošle godine, Meta je također bila pod nadzorom regulatora u EU kada je kažnjena sa 1,3 milijarde dolara zbog prijenosa podataka korisnika Facebooka u SAD.