Legendarni auto koji se proslavio u filmu Povratak u budućnost od sada može voziti i na struju

featured image

2. jul 2024. 12:07

DeLorean DMC-12 zbog filma Povratak u budućnost oduvijek je predstavljao futuristički model automobila. Zahvaljujući tvrtki Electrogenic, sada se može pretvoriti u električni model

Automobilski model DeLorean DMC-12 koji se osamdesetih godina proslavio zahvaljujući filmu Povratak u budućnost sad je dobio i verziju na struju.

Preciznije – dobio je kit koji ga pretvara u električni. Za to je zaslužna tvrtka Electrogenic koja nudi kitove koji omogućuju transformaciju starih automobila u električne. Nakon što su razvili kitove za prilagodbu starih Minija, Land Rover Defendera, Porschea 911 i još nekoliko automobila, napravili su i onaj za DeLoreana.

Kao i u drugim slučajevima instalacija ne zahtjeva rezanje, varenje ili bušenje automobila. Moraju je obaviti stručnjaci, no maksimalno je pojednostavljena.

Nakon ugradnje motora snage 160 kilovata i baterije od 42 kilovat-sata, DeLorean ubrzava do sto kilometara na sat za manje od pet sekundi i ima doseg od 240 kilometara. Težina originalnog automobila nakon instalacije neće se znatnije promijeniti, pa nije potrebno raditi nikakve dodatne preinake na vozilu.

Takav pristup teoretski omogućava i povratak na staro, odnosno uklanjanje električnih komponenti i vraćanje motora s unutarnjim izgaranjem.