Rimac u videu predstavio kako su razvijali robotaksi

featured image

2. jul 2024. 09:00

Projekt robotaksija predstavljen je nedavno na prezentaciji u Rimac kampusu. U kratkom videu, Mate Rimac sada je predstavio projekt i putem Facebooka.

Nakon što je predstavljanje prototipa hrvatskog robotaksija Verne izazvalo brojne pozitivne i negativne komentare, suosnivač kompanije Verne Mate Rimac objavio je u ponedjeljak novi video u kojem je pojasnio neke elemente razvoja automobila.

Za pretpostaviti je da je na taj način htio reagirati na negativni dio komentara i pokazati javnosti kako se projekt razvija. U videu je pojasnio kako je razvoj automobila vrlo složen i skup postupak, u koji su oni krenuli od nule još 2019. godine. Tada su se odlučili za dvosjed, koji su tehnički i dizajnerski unaprjeđivali sljedećih godina kroz izmjenu nekoliko prototipova. Kao što je poznato, za rješenje autonomne vožnju odabrali su kompaniju Mobileye, čiji automobili već voze po zagrebačkim ulicama.

Pokazao je i zanimljive detalje razvoja poput aerodinamike i rješavanja problema s snijegom ili blatom na senzorima. U komentarima ispod videa pojasnio je kako se oni čiste mlazom zraka, vode ili brisačima.

Dotaknuo se i ugođaja u automobilu i opcijama koje će on nuditi, sigurnosti automobila, ideje proizvodnje robotaksija u Hrvatskoj i podsjetio kako su i do sada realizirali nemoguće projekte. Više detalja može se vidjeti u Rimčevom sedmominutnom videu: