iPhone sugerira palestinsku zastavu kada neki ljudi ukucaju ‘Jerusalem’. Apple radi na popravci?

featured image

13. apr 2024. 08:02

Apple radi na ispravljanju “greške” u svom najnovijem iOS softveru koji predlaže emoji sličice palestinske zastave kada neki korisnici traže riječ “Jerusalem” na emoji tastaturi.

Kompanija je rekla za CNN da je svjesna greške unutar prediktivnih emotikona na tastaturi i da radi na popravci koja će biti dostupna u sljedećem ažuriranju iOS-a.

Najnoviji Appleov softver, iOS 17.4.1, predstavljen je 21. marta, ali nedavno otkriće greške uznemirilo je neke korisnike na društvenim mrežama. U jednom postu na X-u koji je pregledan više od 2,3 miliona puta, korisnik iPhonea je upitao da li je Apple svjestan greške – i da li je bila namjerna. Apple je rekao da je problem bio greška i da nije namjerno kodiran u tastaturu.

Ali korisnica, koja je rekla da je Jevrejka, dala je dugu listu drugih gradova koji ne prikazuju zastavu Izraela kada se unesu u okvir za pretragu emotikona.

Moguće je da je Appleova tehnologija mašinskog učenja odredila predložene emoji sličice na osnovu analize tekstova miliona korisnika. Apple je odbio precizirati uzrok.

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

I Palestina i Izrael smatraju Jerusalem glavnim gradom

Kompanija nije objavila kada će sljedeće ažuriranje biti dostupno.

Historija regiona je komplikovana, a teritorijalne pretenzije na drevni grad nisu ništa manje. Godine 1967. Izrael je zauzeo istočni Jerusalem zajedno s drugim regijama i kasnije ga anektirao kao dio Jerusalema kako bi ujedinio grad kao glavni grad – iako veliki dio međunarodne zajednice priznaje istočni Jerusalem kao palestinsku teritoriju koju je okupirao Izrael.

Sa svoje strane, Izrael smatra Jerusalem svojom nepodijeljenom prijestolnicom. Godine 2017. američka administracija predsjednika Donalda Trumpa priznala je Jerusalem kao glavni grad Izraela, preokrenuvši decenije američke vanjske politike.

Dakle, predlaganje emojija palestinske zastave za upit za pretraživanje “Jerusalem”, posebno kada je Izrael u ratu s Hamasom, povećava tenzije usred dugotrajnog spora.